Обзор. Пазар на зърно и маслодайни култури: цени и тенденции към 25.01.2011 г

През периода от 21-ви декември 2010 до 25 януари 2011 г.  на световния пазар на зърно се  наблюдава ръст на цените. В Украйна остава несигурна ситуация заради квотите  за износ на зърно. Цените на слънчогледовото масло и слънчоглед в Украйна са  се  увеличили значително.

Зърнени култури

От началото на годината международните търговци са настроени оптимистично. На първо място, това се дължи на ограниченото предлагане на пшеница.

Цената на хлебната пшеницата  в пристанищата на Северна Европа е около 260 евро на тон. Като се има предвид високите темпове на икономически растеж в Китай и Индия, както и изключително големите количества пари на капиталовите пазари, търсенето остава високо.

Руското правителство няма планове за премахване на квотите за износ преди октомври, ситуацията в  Украйна по отношение на квотите остава неопределена. Пазарните наблюдатели не очакват рязко премахване на квотите за износ на зърно от Украйна през април ,а смятат, че квотите ще бъдат премахнати само в случай на високи прогнози за следващата реколта.

По този начин цените на зърното в Украйна в началото на годината, остават на много по-ниско ниво, отколкото европейските.

Маслодайни семена

Фермерите от САЩ  планират  разширяване на площите със соя, което може да отслаби донякъде пазара на маслодайните култури тази година.

Цени на слънчогледово масло в сравнение с предходния месец нарастват леко.

Причината за повишаването на цените - ниски запаси от слънчоглед в света.

В същото време, маслодайната рапица за производство на биодизел в ЕС се продава с допълнителна надценка от 25 евро / тон Наблюдава се  високо търсене на соя, както  за износ, така и за вътрешно потребление.