Борсов коментар 06.07.2021

Вчера стоковата борса в Чикаго не работеше. В Париж цените на пшеницата, царевицата и рапицата се понижиха значително.

Валутната двойка EUR/USD остана почти без промяна от 1.1860. Цената на американският лек петрол се понижи минимално до 75.16 USD/барел.

Срещата на ОПЕК+ завърши преждевременно без сделка, което запрати картела в криза, като в същото време тласна нагоре петролните цени. Групата не е успяла да договори дата за следващото си заседание. Заради прекъсването на преговорите ОПЕК+ няма да увеличи производството си през август, лишавайки световната икономика от жизненоважни допълнителни доставки на фона на растящото търсене.

EURONEXT
Париж Контракт EUR/mt +/-
Пшеница Септември 200.50 -4.50
Царевица Август 238.00 -0.50
Рапица Август 521.75 -14.75

 

Вчера борсата в Чикаго не работи поради празник в САЩ. На този фон добрите реколти от пшеница и ечемик в Европа понижиха цените и то значително.

В края на миналата седмица властите в САЩ предприеха спешни промени в законодателството, които ще върнат наново етанола в играта и няма да има спад на потреблението му след решението на съд в САЩ от преди 10 дни. Пазарът очакваше такава реакция и вероятно цените няма да бъдат съществено повлияни от промяната.

В САЩ ситуацията на валежи в център и изток и суша на север и запад се запазва. Без валежи остава и Канада. Очакваме данните за състоянието на посевите днес и реакцията на пазара, която трудно може да се предвиди.

Предвид сушата в Канада, промените в законодателството на Германия и високите цени на петрола, очаквам подкрепа за цените на рапицата. В случай, че разликата в цените между рапица и слънчоглед се увеличи значително ще видим реакция на пазара. От друга страна през юли – август се очаква Индия да внесе повече масла – основно палмово предвид преминаващата пандемия от коронавирус в страната. В същото време нараства производството на масло в Индонезия и Малайзия, а също така и запасите от продукта. Засега цените на палмовото масло плавно нарастват, но интензивността на доставките ще определи тренда на пазара. Оглеждаме възможност за продажба на рапица при цени от производител 1,000 лв/тон.

Вчера Египет закупи 240,000 тона пшеница, в т.ч. 180,000 тона от Румъния и 60,000 тона от Русия. На предходните два търга румънската пшеница изцяло доминираше и сега цените от Румъния, Русия и Украйна бяха много близки, т.е. конкуренцията се увеличава. Върху руския износ тежи високото експортно мито. Не виждам обаче възможност дълго време руския експорт за Египет да бъде потискан от конкуренцията, т.е. ще видим ценова война в скоро време. При настоящите цени от търга, стойността на пшеницата от производител в България ще бъде 325 – 335 лв/тон.

От СовЕкон повишиха прогнозата си за руската пшенична реколта през 2021 с 2.1 млн. тона до 84.6 млн. тона, а експортът ще достигне 38.4 млн. тона (+1.8).

Жътвата на ечемика в България бързо напредва и скоро ще приключи. Поради липса на търсене за износ цените се понижават и докато преди 1 – 2 седмици бяха 350 – 355 лв/тон от производител, сега достигат 320 – 330 лв/тон. През периода спаднаха и цените FOB Черно море предвид много добрите реколти в Русия и Украйна.

Сега в български пристанища се товари кораб с 38 хил. тона слънчогледов шрот, в очакване сме на друг за 3 хил. тона слънчогледов шрот и в очакване на кораби за 38 хил. тона пшеница и 7 хил. тона ечемик.

През юли от Бразилия ще бъдат изнесени 2.5 млн. тона царевица при 5 млн. тона през юли 2020. Прогнозите за новата реколта сочат все повече числа от около 87 млн. тона (100 млн. тона година по-рано) и износ 20 млн. тона (33). Вътрешните потребители на царевица в Бразилия сега купуват и се запасяват на високи цени, такива, които износителите не могат да предложат. Настоящите количества за износ са договорирани от преди време, но нови едва ли ще има при тази ценова разлика. Остава търсенето да бъде насочено към САЩ и Украйна, което ще увеличи цените на продукцията.

Ако обаче Китай не излезе на пазара с нови масирани покупки на царевица, пшеница и ечемик, цените едва ли биха се променили значително при очертаващата се добра зърнена реколта в света.