Зърно Акценти 27.06.2024

Правителството на Индия е въвело ограничения за максималния размер пшеница, която може да се съхранява в търговците.

- Правителството на Индия е въвело ограничения за максималния размер пшеница, която може да се съхранява в търговците. В борсови складове може да се съхраняват максимум до 3 хил. тона пшеница, а в търговци на дребно до 10 тона за всяка точка на продажба. Количествата са смешни на фона на годишното потребление в Индия. Целта е да се ограничи ръста на цените. През последните седмици цените на пшеницата в страната продължават да нарастват предвид опасения от недостиг. Властите посочват, че може да разрешат импорт.

- Правителството на Индия е разрешило внос на 0.5 млн. тона царевица и 150,000 рапично и слънчогледово масло в рамките на тарифните квоти.

- Южнокорейската компания NOFI е закупила 135,000 тона фуражна пшеница с произход Южна Америка при цена 240.06 USD/тон и доставка септември – октомври.

- Алжир е закупил 130 – 150 хил. тона мелничарска пшеница най-вероятно от Русия, Украйна, Румъния и България с цени 248 – 250 USD/тон C&F и доставка август – септември.

- Правителството на Тайланд приема решения за намаляване вноса на царевица в страната. Планира се площите с културата да бъдат разширени до 395 хил. хектара. Годишно в страната се потребяват 8.9 млн. тона царевица при родно производство 5 млн. тона.