Борсов Kоментар 18.08.2021

Вчера цените на пшеницата в Чикаго сe понижиха с много. Цените на царевицата и соята спаднаха умерено. В Париж цените на пшеницата и царевицата се понижиха значително, а цените на рапицата се движиха разнопосочно.

Валутната двойка EUR/USD се понижи до 1.1715. Цената на американският лек петрол се понижи до 66.59 USD/барел.

Цената на петрола продължава да върви надолу, макар и с по-умерен темп на фона на продължаващите страхове за разпространението на делта варианта на коронавируса. „Тези периодични корекции по всяка вероятност ще са краткотрайни и дългосрочната тенденция все още ще е движение нагоре“, коментира Джон Дрискол, главен стратег на JTD Energy Services Pte.

CBOT
Чикаго Контракт USD/mt +/-
Пшеница Декември 275.03 -9.74
Царевица Декември 221.84 -2.07
Соя Ноември 500.27 -2.48
Соев шрот Декември 400.03 +0.44

 

EURONEXT
Париж Контракт EUR/mt +/-
Пшеница Септември 245.75 -6.75
Царевица Ноември 216.00 -3.50
Рапица Ноември 570.75 +0.75

 

Вчера цените на декемврийските пшенични фючърси в Чикаго се понижиха с 26 1/2 до $7.48 1/2 за бушел. При липсата на достатъчни бичи новини нормално цените спадат, т.е. спекулантите разпродават. Новини има (не много), но не са за цени на тези от петък. В същото време съседните пазари на царевица и соя също не са със стабилни ръстове, за да се чака подкрепа от там. В северните части на САЩ ще вали, но това вече няма значение на пшеницата, т.е. има, може да спадне качество и добив. Търсенето на пшеница от Черноморски регион остава силно подкрепено от лошото качество на френската пшеница. Тази година във Франция търсете царевица и фуражна пшеница, но мелничарска – НЕ. От FranceAgriMer съобщават, че съществуват сериозни опасения за качеството на новата френска пшенична реколта. Валежите в края на сезона са причина за пониженията. От някои складове съобщават, че само 35% от наличностите са с относително тегло над 760 кг/куб. метър.

Вчера цените на декемврийските царевични фючърси в Чикаго се понижиха с 5 1/4 цента до $5.63 1/2 за бушел. Цената на нефта продължи да спада и това се отразява на царевицата и соята по света. Ръста на американската валута потиска цените. Данните от първия ден на турнето на Pro Farmer отчете среден добив от царевица 185.06 бушела/акър за щата Охайо (167.7 през 2020) и 193 в августовската прогноза на USDA и 189.7 от cmdtyView. От cmdtyView повишиха прогнозата си за средния добив от царевица в САЩ през 2021 с 3.16 бушела/акър до 183.44 бушела/акър, а реколтата ще бъде 389.1 млн. тона (+7.7 млн. тона спрямо предходната оценка). Тази реколта ще е доста голяма, за да може да се консумира през сезона и ще повиши крайните запаси от културата в СЩА до 40 млн. тона. Може да очакваме, че фермерите ще започнат по-активни продажби при ръст на цените, но количествата няма да са огромни, защото те вече реализираха значителна част от новата си реколта. Цените предлагаха отлични възможности и много фермери се възползваха. От началото на сезона в ЕС са внесени 1.51 млн. тона царевица, което е със 17% по-малко от миналата година. Спадът се получава вече за втори пореден сезон. Цените на царевицата в Далиан (Китай) се понижиха вчера.

Вчера цените на ноемврийските соеви фючърси в Чикаго се понижиха с 6 3/4 цента до $13.61 1/2 за бушел. USDA обяви две допълнителни експортни продажби на соя нова реколта от САЩ – 132,000 тона за неизвестен купувач и 198,000 тона за Китай. Цените на соята в Далиан се повишиха умерено до 19.07 USD/бушел.От cmdtyView повишиха прогнозата си за средния добив от соя в САЩ през 2021 с 0.52 бушела/акър до 51.55 бушела/акър (50 в августовската прогноза на USDA). Така реколтата ще достигне 121.6 млн. тона. Цените на соята са с проблем сега. Покупките ги има, не са големи, но регулярни вече. Преработката на соя в САЩ за твори месец е много слаба – няма какво да се преработва. През май преработвателите се запасиха, накупиха големи количества и повишиха цените. Сега ги няма на пазара в очакване на нова реколта и цените са в безтегловност след удара от май. Засега продажбите на фермерите са слаби в очакване ръст на цените. Рапицата поскъпна значително в Париж през последните две седмици. Цената от производител в България трябва да опира 1,100 лв/тон.

Определено пазарите нямат ориентир за движение в някоя посока. Загубите при реколтите се отчитат и вероятно вече са в цените – Канада, Русия, Турция, САЩ за пшеницата и Бразилия за царевицата. Аржентина е с проблеми при новата реколта – няма дъжд. На кантар е САЩ за царевицата, но явно с последните валежи надделяват оптимистичните очаквания за много добра реколта и сериозен ръст на крайните запаси. Трябва време, за да се види, че в Бразилия проблемът е сериозен, да се усети недостига на бразилска царевица и от там по-голямо търсене от САЩ и Украйна. Засега обаче китайците не са активни. Дали са спокойни или просто изчакват – предстои да видим. Моето мнение е, че те няма да бъдат силен купувач до края на сезона, особено на фона на вече закупената от тях царевица от САЩ и Украйна. В момента изчакват крайни резултати от реколтите в САЩ, ЕС и Украйна, а те определено ще са много добри. Засега търсенето на пшеница остава силно и то ще бъде такова докато потребителите не се заредят с нова реколта до степен такава, че да са спокойни от трусове с доставките около новата вълна от коронавирус или докато изчерпят складове или пари.

Трябва време, за да се усети недостиг на пшеница и царевица по света. До началото на зимата се надявам това да се случи.