Борсов коментар 04.08.2021

Вчера цените на пшеницата, царевицата и соята в Чикаго се понижиха като маслената култура спадна най-силно. В Париж цените на пшеницата и царевицата се понижиха, а цените на рапицата се повишиха.

Валутната двойка EUR/USD се понижи до 1.1866. Цената на американският лек петрол се понижи до 70.56 USD/барел.

Петролните цени отчетоха леки спадове, докато инвеститорите претеглят рисковете около разпространението на делта варианта на коронавируса, който принуждава редица правителства по света да прибегнат до нови мерки за социално дистанциране в опит да овладеят огнищата.

CBOT
Чикаго Контракт USD/mt +/-
Пшеница Септември 266.21 -1.84
Царевица Декември 214.21 -2.95
Соя Ноември 484.93 -12.40
Соев шрот Декември 385.48 -10.91

 

EURONEXT
Париж Контракт EUR/mt +/-
Пшеница Септември 228.25 -0.25
Царевица Ноември 211.25 -2.75
Рапица Ноември 528.00 +0.75

 

Вчера цените на септемврийските пшенични фючърси в Чикаго се понижиха с 5 цента до $7.24 1/2 за бушел. В северните щати на САЩ се очакват валежи, но те няма да повлияят на добивите, защото е много късно. Пазарът ги търгува, защото все пак е нова влага, но това се случи по инерция. Цените се понижиха в следствие фиксирането печалби след продължителния ръст и наближаващия августовски доклад на USDA, който ще охлади пазарите, т..е не се очаква да има крайни прогнози в него. През последните дни търговията отчиташе спада на реколтите в САЩ, Канада и Русия. За САЩ нещата са доста ясни. В Канада обаче засега е леко мъгла с възможност за големи изненади – значителен спад на реколтата. В Русия до сега отчитахме спад на реколтата до 78.5 – 80 млн. тона, но вчера излезе и по-нисък резултат. Япония търси да закупи 119,435 тона пшеница от САЩ, Канада и Австралия.

От СовЕкон са понижили прогнозата си за пшеничната реколта в Русия до 76.4 млн. тона от 82.3 млн. тона в предходната оценка. В петък от Росстат са понижили оценката си за площите със зимна пшеница в страната до 15.6 млн. хектара от 16.8 млн. хектара по-рано. Площите с пролетна пшеница достигат 13.1 млн. хектара и са достатъчно много, за да може сушата да се отрази силно върху добивите и крайния резултат. Към 02.07.2021 в Русия с пшеница са ожънати 12.8 млн. хектара, прибрани са 44.7 млн. тона зърно при среден добив 3.48 тона/хектар (3.66). Разликата в добив между двете години нараства като се очаква в центъра на Русия той да е нисък и да понижи още общия резултат. Руснаците ще запазят експортните мита още доста време. Експортът им ще върви, но не с такава сила както в предходни години, а и реколтата им ще е не отлична, а сравнително добра. Някои анализатори са крайни и смятат, че намалението при реколтите на Канада и Русия може да достигне 20 млн. тона, което ще е много дори за световния пшеничен пазар, където до сега предлагането беше в изобилие.

Вчера цените на декемврийските царевични фючърси в Чикаго се понижиха със 7 1/2 цента до $5.51 3/4 за бушел. Оценките за състоянието на посевите от царевица в САЩ се понижиха с 2 пункта в понеделник. Въпросът е дали добрите посеви в център и изток ще компенсират спада на запад. По това време на годината вече няма шанс лошата царевица да се подобри значително колкото и да вали, но то не се очакват и  валежи. Все още обаче сме на метеорологичен пазар, а не на търсене и предлагане. Всичко може да се случи и много зависи от валежите през следващите две седмици. Някои анализатори трудно виждат постигането на добив от 179.5 бушела/акър, други обаче виждат и нагоре. Подкрепящ фактор за цените е слабата реколта в Бразилия, но в противовес стои отлична реколта в ЕС, Украйна и Китай. Балансът ще е тънък, без право на нови грешки в производството. От Barchart повишиха своята прогноза за средния добив от царевица в САЩ през 2021 от 178.6 бушела/акър до 180.3 бушела/акър. Така прогнозата за реколтата нарасна с 4.17 млн. тона до 381.4 млн. тона. Добивът в Айова е повишен с 3 бушела/акър до 199.8 бушела/акър, в Небраска с 2 бушела/акър до 180.9 бушела/акър и изненадата в Минесота ръст от 2 бушела/акър до 205.4 бушела/акър. Засега американските фермери не продават много царевица, защото не са ясни добивите по места, а и като цяло за страната. За сметка на това бразилските потребители са закупили рекордните 3 – 5 млн. тона царевица от Аржентина.

Вчера цените на ноемврийските соеви фючърси в Чикаго се понижиха с 33 3/4 цента до $13.19 3/4 за бушел. Подобрените рейтинги на посевите от соя в САЩ са причина за разпродажбата вчера. Друг момент е предстоящия доклад на USDA за август и желанието на търговците да намалят риска от изненади като излизат от пазара. Все пак спадът вчера е изненада като се има предвид стабилно високите цени на палмовото масло. През следващите 10 дни валежи в САЩ ще има, но прогнозните количества са на ръба между добри и недостатъчни. През следващата година всички производители по света ще се опитат да произведат повече соя, за да се възползват от високите цени. Все още обаче всичко е прогнози – дори и намеренията за сеитба в Бразилия. Много рискуват търговците, които сега правят залози за спад на цените. От Barchart повишиха прогнозата си за средния добив от соя в САЩ през 2021 от 50.44 бушела/акър до 51.03 бушела/акър. Реколтата ще достигне 120.3 млн. тона. Има опасения, че Китай ще внесе по-малко соя поради намалените количества във фуражите и частичното заместване на соевия шрот. Има виждания, че Бразилия може да започне активни продажби на соя за Китай още през октомври с доставка януари 2022. Важно е колко голяма ще е бразилската реколта и колко рано ще бъде получена. При ранна реколта прозорецът за износ от САЩ може да се окаже твърде малък. В момента обаче някои китайски преработватели се ограничават в дейността си и скоро може да купуват от САЩ поради по-високи цени в Бразилия.