Борсов коментар 21.07.2021

Вчера цените на пшеницата, царевицата и соята в Чикаго се повишиха. След поредица от силни сесии пшеницата направи най-малък ръст. В Париж цените на пшеницата, царевицата и рапицата се повишиха.

Валутната двойка EUR/USD се понижи до 1.1783. Цената на американският лек петрол повиши до 67.20 USD/барел.

Цените на петрола се стабилизират, след като се сринаха до осемседмично дъно на фона на засилването на случаите на заразени с Covid-19, което породи опасения относно краткосрочните перспективи за търсенето. По-силният долар също натежа върху суровия петрол. ОПЕК + постигна споразумение да продължи да увеличава постепенно производството, блокирано по време на пандемията, но анализаторите на пазара предупреждават, че увеличенията не са достатъчни, за да запълнят задаващия се недостиг в предлагането.

CBOT
Чикаго Контракт USD/mt +/-
Пшеница Септември 257.39 +1.01
Царевица Декември 222.73 +5.31
Соя Ноември 510.19 +5.79
Соев шрот Декември 407.52 +5.84

 

EURONEXT
Париж Контракт EUR/mt +/-
Пшеница Септември 215.50 +1.25
Царевица Август 257.00 +10.00
Рапица Август 535.25 +2.25

 

Вчера цените на септемврийските пшенични фючърси в Чикаго се повишиха с 2 3/4 цента до $7.00 1/2 за бушел. Пшеницата си взе почивен ден след продължително поскъпване. Цените в Минеаполис се понижиха след като в понеделник достигнаха най-висока цена от ноември 2012 до сега. Рейтингите на пролетната пшеница в САЩ отново бяха силно понижени. Жътвата на пролетната пшеница също чука на вратата. Казахстан планира да ограничи износа на фуражно зърно, в т.ч. фуражна пшеница поради сушата в страната и ниските добиви. Обикновено страната експортира 7 – 9 млн. тона пшеница годишно. В Русия областите с пролетна пшеница остават сухи. Руските фермери не продават пшеница сега поради ниските вътрешни цени и проблемите с валежите. Анализатор понижи прогнозата си за пшеничната реколта в Канада през 2021 от над 31 млн. тона на 27 млн. тона.

Вчера цените на декемврийските царевични фючърси в Чикаго се повишиха с 13 1/2 цента до $5.65 3/4 за бушел. Цените се повишиха след потвърждение на прогнозата за последната седмица на юли – горещо и сухо време в целия царевичен поясна САЩ. Периодът съвпада с втората половина на етапа от опрашване на царевицата. Пазарът на царевица е подкрепен от силния пазар на пшеница. От cmdtyView повишиха прогнозата си за средния добив от царевица в САЩ през 2021 с 2.11 бушела/акър до 178.59 бушела/акър. Прогнозата им за реколтата нараства с 5.51 млн. тона. В Бразилия отново ниски температури, които също подкрепиха цените вчера. Намаления бразилски износ на царевица предизвиква по-голямо търсене в САЩ, Аржентина и Украйна. Засега обаче цените на американската продукция са по-високи и покупките от там ограничени.  Прогнозите включват и по-големи покупки от САЩ, но до момента експортните продажби остават много слаби. Ако очакванията не се реализират ще видим бърза преоценка на баланса и спад на цените. На пазара в България се усеща засилено търсене на царевица и ежедневно по-високи цени.

Вчера цените на ноемврийските соеви фючърси в Чикаго се повишиха с 15 3/4 цента до $13.88 1/2 за бушел. Прогнозата за по-малко валежи в САЩ в края на месеца повиши цените и на соята. От cmdtyView повишиха прогнозата си за средния добив от соя в САЩ през 2021 с 0.47 бушела/акър до 50.44 бушела/акър и производството с 1.2 млн. тона до 118.8 млн. тона. През юни Китай е доставил 10.48 млн. тона соя от Бразилия, което е малко под рекорда от юли 2020. От САЩ са доставени само 54,806 тона соя. Очаква се Китай да се върне на пазара в САЩ за соя от нова реколта. Засега не се очаква спад на импорта на китайците поради това, че вътрешните им цени на соята са над 18 USD/бушел. След като властите в Аржентина намалиха изискването за смесване на биокомпонента в дизела от 10% на 5% около 500,000 това соево масло годишно ще могат да бъдат изнасяни.

В България търсенето на пшеница е много активно. По пристанищата се товарят няколко кораба едновременно с общо количество над 220 хил. тона. Постепенно корабите ще отплуват, но изглежда се очакват нови такива предвид силния интерес към покупки. През изминалата седмица цените на украинската пшеница се повишиха с до 9 USD/тон, което е сигнал, че черноморската пшеница като цяло догонва цените на останалите износителки. През седмицата руското мито на пшеницата е намалено значително, което може да подпомогне експорта от страната. В България сега се продават големи количества пшеница, които ще задоволят търсенето за следващите седмици и пазарът ще се успокои. Сушата е катализаторът за ръст на цените сега и трябва да я използваме максимално. Още повече, че липсата на валежи ще понижи потенциала на добивите от слънчоглед и царевица и у нас.

Китай очаква до края на годината пазарът на царевица и свинско месо в страната да се балансира. За това говорят доброто състояние на посевите от царевица – достатъчно валежи, по-голямо потребление на пшеница за фуражи, нарастващо търсене на месо повиши цените още през юли, които достигнаха нивото на рентабилност на малките и средни ферми.