Борсов коментар 23.06.2021

Вчера цените на пшеницата, царевицата и соята в Чикаго се понижиха. В Париж цените на пшеницата се понижиха, цените на царевицата се движиха разнопосочно, а цените на рапицата се повишиха.

Валутната двойка EUR/USD се повиши до 1.1933. Цената на американският лек петрол се понижи до 72.85 USD/барел.

Международният бенчмарк Брент се търгуваше на цена от над 75 долара за барел – толкова скъп сортът не е бил от над две години. Повишението става факт на фона на затегнатия пазар и бичите прогнози за търсенето.

CBOT
Чикаго Контракт USD/mt +/-
Пшеница Септември 240.67 -3.67
Царевица Декември 212.20 -7.09
Соя Ноември 478.50 -6.25
Соев шрот Декември 404.22 -9.04

 

EURONEXT
Париж Контракт EUR/mt +/-
Пшеница Септември 207.00 -0.25
Царевица Август 243.50 +0.50
Рапица Август 494.50 +4.25

 

Вчера цените на септемврийските пшенични фючърси в Чикаго се понижиха с 10 цента до $6.55 за бушел. В Канзас цари оптимизъм за добри добиви от пшеница. През почивните дни преваля, което спря жътвата в понеделник, но във вторник всичко стартира отново. Пазарът оцени проблемите на пролетната пшеница в САЩ, намалението на рейтингите и вчера тя поскъпна. Продължават да вървят новини от Канзас за високи добиви и протеин под средните нива при твърдата пшеница. Оценките за състоянието на пролетната пшеница са едни от най-ниските в историята. Посевите от пшеница в Канада вече се нуждаят от следващата порция валежи. Предходните бяха паднали преди 2 -3 седмици. Като цяло в света производството на пшеница изглежда отлично, което ще ограничи ръстове на цените. Определено пшеницата няма да е фактор за повишения на цените, а ако нещо се случи, то ще бъде катализирано от царевицата и соята. Ако сте пред дилема какво да продадете и какво да съхраните в хамбара, то пшеницата трябва първа да е на пазара.

Вчера цените на декемврийските царевични фючърси в Чикаго се понижиха с 18 цента до $5.39 за бушел. Цените на царевицата се понижиха след прогнози за силни валежи през следващите 7 дни, но само в център и източна част на царевичния пояс на САЩ. На запад остава сухо, където температурите се задържат над нормалните. Сега изглежда пазарът се концентрира върху подобряващите се условия за културата на изток и игнорира сушата на запад. Цените на царевицата в китайския Далиан останаха стабилни вчера. През следващите три месеца производството на етанол в САЩ и Бразилия ще се понижи поради високи цени на царевицата и отрицателни маржове на производителите.

Вчера цените на ноемврийските соеви фючърси в Чикаго се понижиха с 17 цента до $13.02 1/4 за бушел. Очакванията за валежи и спада при пшеницата и царевицата потиснаха и соята. Моделите за развитието на пазарите през юни сочат, че при спад на цените търговците трябва бързо да излизат от позиции, защото се очакват добри реколти. Както и при царевицата засега се изпускат сигналите за суша в някои части на САЩ. Обръща се внимание повече на техническия анализ и разпродажбите при определени стопове. Каквото и да правим не може да избягаме от реалността и от малкото валежи, липсата на дълбока влага и високите температури. Така ще продължим да виждаме висока волатилност на пазара, много над нивата от предходни години. Вчера цените на соята в Далиан се повишиха. Соевият шрот понижи цената си и потисна соята, а възхода на соевото масло беше много слаб. Цените на палмовото масло в Малайзия се опитват да останат стабилни през последните дни. Намаленията на експортните мита в Индонезия ще увеличи предлагането при възможност за по-ниски цени. Държавната компания на Египет GASC поддържа напрежението с покупка на големи обеми за втори път през последните две седмици. Сега са закупени 63,000 тона соево масло и 10,500 тона слънчогледово масло. Държавните компании на Китай са започнали масирани покупки на соя при спада на цените от последните дни. През третата седмица на юни от Бразилия са изнесени 582,000 тона соя (606,000 тона година по-рано).

През следващите дни очакваме да видим колко и къде ще вали в САЩ и първите добиви от пшеница и ечемик в Черноморски регион. Изглежда повечето анализатори се концентрират около мнението за ръст на площите с царевица в САЩ до около 93 – 94 млн. акра и на соята до 88 млн. акра. Тези площи при настоящите метеорологични условия ще донесат реколта под очакванията. Изненада вероятно ще видим при тримесечните запаси в САЩ.

Няма точни или почти точни отговори на въпросите за цените до края на годината. Всичко се променя много бързо. Преди години не беше така. Лесно се формираше тенденция, която се задържаше с месеци. Сега е друго, всичко е ден за ден. Ако чакаме леки продажби – е няма да се получи. Фермерите вече видимо са притиснати от нарасналите разходи за производство. Това се получи само от материалите, но все още заплатите не са били коригирани. Пак достигнахме до точката, където всеки килограм в добива ще е важен, всяка половин стотинка в цената също. Преди пет години 400 лв/хектар печалба беше едно, а сега съвсем друго на фона на влагания капитал. Очакваме и ръст на лихвените нива, което съвсем ще утежни ситуацията.