Strategie Grains повишава прогнозата си за реколтите от пшеница, ечемик и царевица в ЕС

Жътвената кампания в ЕС демонстрира разнообразни добиви и качество на зърното. Добри са показателите в Югоизточна Европа, но в Германия валежите са нанесли доста щети.

Strategie Grains повишава прогнозата си за реколтата от мека пшеница в ЕС до 141 млн. тона при юлска прогноза от 140.7 млн. тона.

С 2.1 млн. тона нараства прогнозата за реколтата в България, Литва, Естония, Унгария, Полша и Франция. С 1.8 млн. тона намалява прогнозата за Германия, Чехия, Словакия, Испания и Великобритания. С добри показатели е пшеницата в Югоизточна Европа и Франция, а с влошени в Германия и централните части на континента.

Производството на ечемик в ЕС е повишено със 700.000 тона до 58.2 млн. тона, което е с 3% по-малко от 2016 година. С 0.5 млн. тона расте прогнозата за реколтите във Франция, Полша и Унгария. Намалено е производството в Чехия, Естония, Литва, Латвия и България.

През 2017г. реколтата от царевица в ЕС е увеличена със 100,000 тона до 58.9 млн. тона. С 0.8 млн. тона нарастват реколтите във Франция и България, но с 0.7 млн. тона намаляват в Унгария, Италия и Испания.