Рапицата в Париж показа мускули

Вчера пазарите в САЩ не работеха. Когато Чикаго не работи обикновено на борсата в Париж е спокойно, но не и този път. Вчера цената на рапицата в Париж се повиши значително, цената на пшеницата остана стабилна, а цената на царевицата се понижи.

Валутната двойка EUR/USD се понижи до 1.1356. Американският лек петрол се повиши до 47.14 USD/барел.

Цените на петрола остават стабилни във вторник и изглежда слагат пауза след осем поредни сесии ръстове. Мнозина трейдъри затвориха позициите си преди националния празник на САЩ.

 

Вчера американските пазари останаха затворени поради национален празник в САЩ. Търговците насочиха вниманието си на изток към Русия, където цените на продукцията се повишават доста по-бавно от американските. Русия си запазва огромния експортен потенциал и през новия сезон предвид на сравнително добрата очаквана реколта. Експортните цени в Черноморски регион се повишиха през изминалата седмица, но за пшеницата това беше с относително скромните 2.50 USD/тон до 188 USD/тон.

СовЕкон заложи на експортни цени през юли – август от 184 – 187 USD/тон за руската пшеница, които са близки до тези от миналата седмица 183 – 186 USD/тон. Растежът е доста ограничен и не отговаря на бързото нарастване на фючърсните котировки през последната седмица.

Анализаторите от СовЕкон очакват минимален ръст на експортните цени в следствие на ралито по другите пазари. Други наблюдатели обаче очакват спад на вече порасналите конкурентни цени в следствие големите запаси от пшеница в Черноморски регион. Сега черноморската пшеница остава най-конкурентната в света и то с много пред останалите. Възможностите са три, но вероятно ще се получи така, че черноморските цени леко ще се повишат, а конкурентните ще се понижат по-значително и пазарът отново ще се балансира. Интересно е с какви параметри ще е новата руска пшенична реколта. В страната се задържа прохладно дори студено за сезона време.

Във Франция метеорологичните условия са нормализирани, няма валежи и жътвата ще продължи. Стана така, че след бурите в Европа качеството на европейската пшеница се е влошило значително. Това е още един аргумент за намаляване световното предлагане на качествена пшеница през новия сезон.

Вчера рапицата в Париж се повиши с 0.8% до най-високата си стойност от почти два месеца – 369 EUR/тон. Перспективите пред топлото време в Средния Запад на САЩ отвличат вниманието от прогнозите за рапицата. Сухото време в двете най-големи производителки на рапица в света – Канада и Австралия създават отлични условия за ръст при цената на културата. За ЕС прогнозата за реколтата беше намалена през последните дни с 0.2 млн. тона до 21.12 млн. тона. Загуби през последния месец се отчитат във Франция и централните части на континента. Последните валежи сериозно са влошили перспективите през реколтата в Европа.

През новия сезон Испания ще подкрепи европейския пазар след като ще и се наложи да повиши вносът на мека пшеница с 43% до 5.6 млн. тона, което ще е с 450,000 тона повече от предходната прогноза и с 1.8 млн. тона повече от 2016 – 2017 година. Реколтата от мека пшеница в Испания ще достигне 4.15 млн. тона, което е с 800,000 тона по-малко от предходната прогноза и с 38% по-малко от реколтата през 2016 година. Agrofinmarket повиши прогнозата си за вноса на ечемик в Испания със 100,000 тона до 725,000 тона и на царевица с 200,000 тона до 6.88 млн. тона, което е с 22% повече от миналата година.

Потребителите в Китай отчитат, че при настоящите цени на зърнените култури в страната е по-изгодно да потребяват повече ечемик и сорго вместо царевица. През първите пет месеца на годината вносът на ечемик в Китай нараства със 128% до 3.89 млн. тона. В същото време вносът на царевица се понижава до 352,159 тона (-88%), а на DDGS до 302,809 тона (-77%). Цените на царевицата в Китай също са поставени под натиск за растеж предвид сухите условия в основния производителен район – североизточните части на страната. През тази седмица ще има валежи и обстановката ще се промени. Положението ще се подобри за царевицата и за соята. В Китай цената на соята се диктува от международните пазари, докато цената на царевицата е вътрешна и се определя в голямата си част от правителството.

През последните дни цените на палмовото масло в Малайзия се повишават, но това не е стабилно движение поради слабия експорт на продукцията от страната, а производството расте много стабилно.

 

 EURONEXT (Париж)

 EUR/т  

  +/-

Пшеница 09.2017

 179.75

  0.00

Царевица 08.2017

 174.50

 -1.25

Рапица 08.2017

 369.00

 +2.75

Рапичен шрот 09.2017

 191.00

 +1.00

 

Обобщено – Пазарът остава небалансиран след последните промени на борсови и FOB цени. Все още няма точна представа за реколтите от пшеница, а какво остава за царевицата. Намаления има и ще има, но с колко точно ще определят валежите през юли. Да подчертая, че не може да има прекалено големи разлики при износителите на подобна продукция. Търсенето бързо ще изравни цените, но е важно на какви нива. Засега оставам на мнение, че пшеницата има потенциал за поскъпване, но не голям и самото повишение ще бъде плавно. Какво се случи в България??? Все още никой не знае, необходимо е време !!!