Пролетната пшеница в Чикаго продължава рейда си нагоре

Във вторник продължи разнопосочното движение от понеделник, когато пшеницата повиши цената си, а царевицата я понижи. Вчера в Чикаго соята също се понижи. В Париж цената на рапицата се срина. Цената на пшеницата се понижи минимално, а на царевицата се повиши минимално.

Валутната двойка EUR/USD се понижи до 1.1129. Американският лек петрол се понижи до 43.23 USD/барел.

Петролът се задържа на нива около 7-месечно дъно във вторник.  Предлагането от ОПЕК се повиши през май, тъй като продукцията в Либия и Нигерия се възстанови. За двете държави бяха направени изключения от договорката за свиване на добива. Според редица анализатори растящият добив в САЩ е основната причина за глобалното пренасищане. Миналата седмица беше отчетено 22-ро поредно седмично повишение на нефтените платформи.

 

Вчера пшеницата в Чикаго се повиши. Ръстът обаче съвсем не беше еднозначен. Цената на зимната пшеница спадаше през по-голямата част от деня. Пролетната пшеница се повишаваше след неочаквано ниските рейтинги за състоянието и изнесени в понеделник.

Един от проблемите идваше от цялостното отрицателно настроение на стоковите пазари, които се понижаваха потискани от петрола. Цените на петрола достигнаха най-ниски стойности за 2017г., т.е. спад с 20% спрямо цените от януари.

Вчера царевицата в Чикаго си понижи под влияние на добрите метеорологични условия в Средния Запад на САЩ. Спада на царевицата ограничи и пшеницата в ръста и. През следващите седмици прогнозите сочат запазване на настоящите условия. Сеитбата на царевицата в САЩ беше много проблемна – валежи и студено време. Сега обаче напротив – събитията рязко с промениха. Дали има загуба на потенциал от добивите – все още никой не може да отговори.

През последните дни пшеницата в Париж е в епицентъра на притеснения предвид сухото и горещо време, което се задържа през последните седмици и вероятно ще остане такова поне още 10 дни. Към настоящия момент се счита, че прогнозите за горещо време са отразени в цените на културата и засега те няма да се повишават. В случай, че валежи няма до средата на юли – тогава всичко ще продължи отново нагоре. Предвид състоянието на посевите сега и големите запаси от пшеница в света, настоящите цени могат да претърпят корекция в понижение през следващите 10 дни.

В Украйна условията остават без промяна – сухо време.

Предвид всичко изброено по-горе, някои анализатори понижават доста крайните запаси от пшеница в САЩ през 2017 – 2018 година. Очаква се средният добив от пролетна пшеница в САЩ да достигне 38 бушела/акър при 45.6 бушела/акър през 2016 година и средно пет годишно ниво от 45.6 бушела/акър. При това положение запасите от твърда, червена, пролетна пшеница в САЩ ще се понижат до 2.45 млн. тона при 5.9 млн. тона в края на 2016 – 2017 година. Резултатите от жътвата на зимната пшеница сочат много ниски нива на протеин. Като имаме предвид, че прогнозата за реколтата от пшеница в САЩ на USDA е правена при отчитане на по-малко площи, но не толкова ниски добиви, то може да смятаме, че прогнозата за реколтата от пшеница в САЩ ще бъде доста под 50 млн. тона. Данните от жътвата на зимната пшеница в Канзас сочат ниски добиви – под очакванията. Именно в Канзас има данни и за много ниско ниво на протеин в пшеницата – 9 – 10%. Вече се чувства дефицит от качествена пшеница в САЩ и пазарът го разбира за дни – през последните дни. Очаквам цената на качествената пшеница доста да се повиши, а от там тя да стане неконкурентна на световния пазар. Важно сега е пшеницата в Черноморски регион да е на ниво, за да се повиши цената и до BGN 300 от производител.

Само да вмъкна, че сега USDA оценява на много добро и отлично състоянието на пролетната пшеница в САЩ – 41% от площите. Това е най-ниско ниво от 1995г. до сега. Следващият най-слаб резултат е бил през 1997г. – 55%.

Трябва да имаме предвид, че сега в Бразилия се прибира втората царевична реколта като добивите са рекордно високи.

Получава се така, че сега пшеницата масово губи потенциал за високи реколти в основните производители. Не така обаче стоят нещата при царевицата, която в общи линии е с големи плюсове освен в Украйна. Разликата в цените на пшеница и царевица явно ще се повиши през новия сезон.

 CBOT (Чикаго)         

  USD/т

   +/-

Пшеница 07.2017

 173.58

 +1.98

Царевица 07.2017

 145.66

 -2.05

Соя 07.2017

 340.83

 -3.67

Соев шрот 07.2017

 331.69

 -0.66

 EURONEXT (Париж)

 EUR/т  

  +/-

Пшеница 09.2017

 177.00

 -0.50

Царевица 08.2017

 176.25

 +0.50

Рапица 08.2017

 360.25

 -6.00

Рапичен шрот 08.2017

 192.00

  0.00

 

Цена пшеница – Вчера цената на пшеницата в Чикаго се повиши с 2.5 – 5.25 цента/бушел. В Тексас са ожънати 74% от площите с пшеница, в Оклахома 77%,а в Канзас 22%. Япония търси да закупи 135,747 тона пшеница.  

Цена соя – Вчера цената на соята в Чикаго се понижи с 8 – 10.5 цента/бушел. В аржентинското пристанище Росарио продължава стачката на докерите. И през юни от Бразилия ще бъде експортирано почти рекордно количество соя. Купувачите са много активни въпреки спада на цената на културата в Чикаго и въпреки очакваната голяма реколта в САЩ.  

Цена царевица – Вчера царевичните фючърси в Чикаго се понижиха с 3.75 – 5.25 цента/бушел. В по-голяма част от царевичния пояс на САЩ метеорологичните условия се подобряват. САЩ, Мексико и Канада провеждат преговори за промяна условията на НАФТА. Правителството на Китай задели 375 мил. USD за субсидиране на фермерите в страната с цел намаляване на площите с царевица.

Това бяха акцентите. Интересни дни преминаха. Никой не очакваше движение при пшеницата в повишение, но времето не ни пита.