Черноморската пшеница ще притисне австралийската на азиатските пазари през втората половина на годината

През първите пет месеца на 2017г. износът на пшеница, ечемик и рапица от Австралия достига 17.2 млн. тона, което е с 60% повече от предходната година според данни на Thomson Reuters Eikon data.

Индия е повишила покупките на австралийска пшеница. Китай също е повишил покупките, но на висококачествена пшеница и ечемик. Австралийската пшеница също така се е върнала на пазарите в Ирак.

Австралия изнася ударно пшеница поради голямата си реколта и ниските цени. През 2016 – 2017г. реколтата от пшеница в Австралия достига 35.13 млн. тона, което е със 17% повече от предходния сезон. Реколтата от ечемик достига 13 млн. тона (+25%), а на рапица 4.1 млн. тона (-1% под историческия рекорд).

От началото на сезона до сега FOB цените на австралийската пшеница са в рамките на 185  - 195 USD/тон. При отчитане и на фрахта, цените на пшеницата са под тези на основните конкуренти.

По разчети на зърненото лоби, в края на сезона (септември) запасите от пшеница в страната ще бъдат 5 – 6 млн. тона, което е на нивото от миналата година.

През втората половина на годината руската и украинската пшеници могат да притиснат австралийската с по-конкурентни цени. През изминалата седмица индонезийските мелничари са закупили 60 000 тона черноморска пшеница при цена 190 USD/тон C&F при цена на австралийската пшеница 215 USD/тон C&F.