Борсов коментар

В понеделник пазарите в САЩ не работеха поради празници в страната. В Париж цените на пшеницата и рапицата се повишиха минимално, а на царевицата се понижиха.

Петролните фючърси поскъпнаха в петък, но не успяха да избегнат седмичния спад. В началото на новата седмица суровината се търгува в тесни граници, лутайки се между зелена и червена територия. Цените на петрола се сринаха в четвъртък, въпреки че страните от ОПЕК се договориха да продължат споразумението за свиване на добива до края на март 2018 г. Пазарите очакваха по-дълбоки съкращения в продукцията и затова останаха разочаровани, което пък доведе до най-големия дневен спад при петрола от началото на март. Следващото заседание на ОПЕК е през ноември. Засега сделката на картела и други водещи производители нямаше особено голямо влияние над петролните резерви по света, тъй като се наблюдава ръст на предлагането от страна на държавите извън сделката, най-вече от САЩ. Нигерия и Либия също повишават добива си.

 

Вчера пазарите в САЩ не работеха. В Париж борсата работи, но движенията по правило при тази ситуация са ограничени.

В някои райони на САЩ земеделските производители са притеснени, че няма да засеят царевицата в срок. Това обаче не влияе на пазара, защото в много други райони царевицата вече е засята и се развива сравнително добре. Първите оценки за състоянието на посевите от царевица в САЩ ще очакваме днес. Погледнато от друга страна  по-късно засетите посеви не означава веднага тотална загуба, а по-нисък добив в тези райони примерно с 15-20%. Площите, които са засегнати от многото валежи сега носят около 10% от царевичната реколта в САЩ, което не е прекалено много. Валежите сега може да се разглеждат като фактор, който ще намали до някъде добивите в определени райони, но в много други, където валежите са нормални добивите ще са по-високи. През миналата година сеитбата на царевицата в тези райони завърши в началото на юни и на жътва добивите бяха добри – те навсякъде бяха такива.

При соята в САЩ нещата стоят по-различно, защото тя сега се засява, когато метеорологичните условия вече са по-добри – по-високи температури на почвата и по-малко валежи. Засега в САЩ валежите изглеждат много, но обикновено след дълъг период на валежи следва дълъг период на суша. Вероятността това да се случи точно през юни – август в САЩ е висока.

Друг момент при соята, а и при царевицата е състоянието на пазара в Южна Америка. Сега там реколтата от соя е почти прибрана и предлагането е огромно. Прибрана е първата царевична реколта в Бразилия и се прибира реколтата в Аржентина. Предстои прибирането на втората царевична реколта в Бразилия. Засега условията за развитието на растенията в Бразилия са отлични. На места, включително и в Мато Гросо валежите през последните седмици намаляха, но за суша е рано да се говори. Допълнение към пейзажа е очакваната рекордно висока реколта от царевица в ЮАР. Страната от нетен вносител през миналия сезон ще има за експорт над 3 млн. тона царевица.

В Европа условията са пъстри. Във Франция и Испания се наблюдава продължително засушаване. От МАРС вече понижиха прогнозите си за добивите от всички реколти. При задържане на положението, френската пшенична реколта ще бъде под 35 млн. тона, а не както се очакваше първоначално над 37 млн. тона и при над 40 млн. тона през 2016 година. Вероятността тя да се понижи до 32 – 33 млн. тона е голяма. Възможно е на жътва сухия и горещ период от сега да се смени с валежи, които допълнително да ударят добиви и качество.

В Украйна и Русия също има проблеми макар пазарите за момента да не ги отразяват. В централните части на Русия е доста хладно и влажно. Растенията не се развиват както би трябвало да бъде. В южните части на Русия валежите са достатъчни и температурите са добри. Засега не може да се говори за масови загуби, а много би ни се искало да е така.

За момента пазарите не отразяват точно обобщената ситуация в различните части на света. Четири години непрекъснат възход на добиви, реколти и запаси сякаш притъпиха чувството на страх. Нормално е да е така след като предлагането на всички култури е изключително високо и дефицит за сега въобще няма. Новият сезон ще бъде момент на пречупване на тенденцията. Ще имаме спад на запасите от всички култури по света – дори и от пшеница, ще имаме стабилно търсене, но това може да се случи при ниски цени. Всъщност прогнозите не сочат ръст на потреблението на зърнени култури през новия сезон. Дали това ще е върха на възможностите или някакво средно ниво на това, което те могат да покажат през следващите години? В случай, че световната икономика се развива по настоящата линия, възможностите на потребителите за консумация няма да бъдат само това…..

Все пак пазарът е пазар и той решава всички проблеми с евентуални диспропорции.

 

 EURONEXT (Париж)

 EUR/т  

  +/-

Пшеница 09.2017

 168.25

 +0.75

Царевица 06.2017

 163.50

 -1.50

Рапица 08.2017

 356.50

 +0.75

Рапичен шрот 06.2017

 202.00

 -2.00

 

Днес ще бъдат публикувани данните за сеитбената кампании, състоянието на посевите от пшеница и царевица в САЩ. Като цяло очаквам добри резултати по всички направления, което ще е спирачка за ръст на цените през седмицата.