Борсов коментар за 23.01.2012

Във вторник цените на пшеницата и царевицата останаха стабилни, а соята се повиши. В Париж цените на културите се понижиха и то значително.

Валутната двойка EUR/USD се повиши до 1.1095. Американският лек петрол се понижи минимално до 48.72 USD/барел.

Петролният пазар на практика е постигнал баланс и този процес ще продължава да се ускорява в краткосрочен план, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в месечния си доклад.  Глобалните петролни пазари са на път да достигнат баланс между предлагането и търсенето през 2017 г., прогнозира агенцията, като дефицитите в предлагането се очакват да се разширяват по-бързо в близкото бъдеще. Експертите посочват, че ръстът на глобалното търсене ще се забави втора поредна година. Все пак те предупреждават, че дори и сделката на ОПЕК за свиване на добива да бъде удължена, „има още много работа да се върши през второто полугодие на 2017 г., за да се свият резервите близо до 5-годишните средни стойности“.

 

Върху пазара в Чикаго вчера влияние оказваха прогнозите за нови валежи и бързия напредък при сеитбата на царевицата и пролетната пшеница. Времето е фактор със смесено влияние сега. Валежите подпомагат развитието на новите посеви, но на места те са прекалено много. Повишават се страховете, че пшеницата в централните части на САЩ ще е с ниско качество в следствие на много болести. Тези фактори осигуриха стабилност на цените на пшеницата и царевицата вчера в Чикаго.

Сега можем да говорим вече за средностатистическа сеитба на царевица в САЩ. Прехвърлянето към соята може да не е прекалено голямо и царевицата да запази площи от около 90 млн. акра, а соята около 88.5 – 89 млн. акра. Всичко вече е в ръцете на природата и по-точно на валежите. Последните години природните условия са били по-скоро благоприятни или много благоприятни. Сега се надявам да има някакви проблеми, не големи, но някакви. При понижаване на средният добив от царевица в САЩ до 167 бушела/акър и площи от 90 млн. акра, царевичната реколта ще бъде 351 млн. тона. Не е малка, но и търсенето нараства. При тези резултати пазарът ще бъде неутрален. Много ще зависи каква царевична реколта ще приберат фермерите в Бразилия и Аржентина в началото на 2017 година.

Във вторник USDA обяви експортна продажба от САЩ на 132 000 тона соя от текуща реколта за неизвестен купувач. Това подкрепи соята и цените и се повишиха. Голямата продажба идва в момент, когато Бразилия е завладяла световния пазар, което е показателно за силното търсене.

При соята нещата са подобни на царевицата, но и малко се различават. Основата е силно меча. В Бразилия реколтата от соя е рекордна. В САЩ през 2016г. също реколтата беше рекордна. Сега в САЩ се засяват рекордни площи със соя. Тук дори няма намек от спад на нещо в сектора. Всичко се крепи на високото за момента търсене и всички вярваме, че то ще бъде такова поне още 1 – 2 години. Ако търсенето не е силно – СРИВ. Ако е силно – неутрална позиция, но не и ръст. Перспективи за нарастване на цените – ДА, НО ПРИ МИНИМАЛНИ ВАЛЕЖИ през юни – юли в САЩ. Друг проблем при соята е намаляващото потребление на соя в САЩ през последните месеци. Преработката непрекъснато се понижава. Силата на соята в САЩ идва от стабилно високия експорт, който не се понижава до минимални нива дори и през тези месеци. Фактор подкрепящ американския експорт е силата на бразилския реал, което затруднява експорта. Особеност сега е това, че запасите от соя в американските фермери са високи и трудно намаляват. Фермерите не продават много и соя от нова реколта, защото застраховките са на цена 10.2 USD/бушел, а сега цената е доста под това ниво. Някои анализатори изчисляват, че дори и при следен добив от соя в САЩ от 48 бушела/акър, крайните запаси от културата през новия сезон ще надвишат 13.6 млн. тона.

Властите в Бразилия вземат мерки за защита на местните производители на етанол от внос на продукта от САЩ. Мерките няма да се изразяват в импортно мито, а в правила, които ще затрудняват вноса.

През изминалата седмица фермерите в Аржентина са ожънали 18% от площите със соя като така са достигнали общо прибиране на културата на 2/3 от площите. Резултатът е с 15% по-висок от миналата година. Високите добиви ще са мотив за повишение оценката на реколтата, която сега е 57.5 млн. тона.

Властите в китайските провинция Хайлудзян и Ляонин ще изплащат по-големи субсидии на фермерите отглеждащи соя, а ще намалят субсидиите за фермерите отглеждащи царевица. Целта е да се намали производството на царевица, а с това и запасите.

 CBOT (Чикаго)         

  USD/т

   +/-

Пшеница 07.2017

 155.87

 +0.37

Царевица 07.2017

 144.72

   0.00

Соя 07.2017

 358.69

 +4.04

Соев шрот 07.2017

 349.43

 +4.96

 EURONEXT (Париж)

 EUR/т  

  +/-

Пшеница 09.2017

 166.25

 -1.25

Царевица 06.2017

 169.50

 -2.75

Рапица 08.2017

 365.00

 -3.75

Рапичен шрот 06.2017

 208.00

   0.00

 

Цени пшеница - Вчера пшеничните фючърси в Чикаго останаха стабилни. Държавната компания на Египет обяви търг за покупка на пшеница като резултатите ще бъдат известни днес. Това е първия търг за последните седмици, дори месеци. Доставката на пшеницата трябва да се извърши в средата на юни, т.е. това е пшеница от текущата реколта. Египтяните повишават изискванията за протеин в пшеницата с 0.5%.

Цени соя – Вчера соевите фючърси в Чикаго се повишиха с 6.5 – 11 цента/бушел. По-бързото засяване на царевицата в САЩ намалява опасенията, че голяма част от планираните за царевица площи ще преминат към соята. Анализатори изчисляват, че през април в Китай са преработени 7.18 млн. тона соя, което е с 5.6% повече от март. Abiove прогнозира, че реколтата от соя 2016 – 2017г. в Бразилия ще достигне 112.5 млн. тона. Повишена е и прогнозата за износ до 61.7 млн. тона. Експортът на соя от Бразилия се очаква да нарасне, но за сметка на кого????

Цени царевица - Вчера царевичните фючърси в Чикаго останаха стабилни. Сеитбената кампания на царевицата в Айова и Илинойс е напреднала много бързо през изминалата седмица. През текущата седмица също се очакват добри резултати. Температурите на почвата не са достатъчно високи, за доброто развитие на младите растения, но това е положението тази пролет. Мексико е закупила 60 000 тона царевица с доставка през август.