Накратко

Сеитбата на пролетниците в Русия е проведена на площ от 8.24 млн. декара към 30.03.2017 година или 1.6% от плана. Към същата дата на 2016г са били засети 8.92 млн. декара с пролетници. Сега засетите площи със зърнени култури достигат 6.13 млн. декара (2% и 6.35).

Метеорологичната служба на ЮАР обяви, че вероятността от възникване на Ел Ниньо нараства. Очаква се явлението да възникне в края на тяхната зима или началото на пролетта. Ако прогнозата се сбъдне, то това ще бъде най-краткия промеждутък от време между две последователни явления от шестдесетте години на миналия век.

Правителството на Египет разглежда възможността да повиши с 29% продоволствената помощ на човек от населението.

Правителството на Филипините планира да се откаже от вноса на 250 000 тона ориз поради ръст на собствената реколта от културата.

Йордания е закупила 50 000 тона пшеница с произволен произход при цена 202 USD/тон C&F и доставка през втората половина на септември.

Към настоящия момент бразилските фермери са продали 45% от соевата реколта 2016 – 2017 година, което съответства на средно годишното ниво, но е с 20% по-малко от миналата година. Смята се, че показателят е нисък предвид бързото прибиране на голямата реколта. Ниските темпове на продажби са свързани с понижението на цените, които сега са на минимално ниво за последните две години. Спада на продажбите е свързано с поскъпването на бразилския реал. Очаква се продажбите да се увеличат преди жътвата на втората царевична реколта.

Тунис ще проведе търг за покупка на 100 000 тона мека пшеница и 75 000 тона фуражен ечемик с произволен произход. Доставката на пшеницата ще бъде направена в периода ма й- юни, а на ечемика през май – юли.