Производството на пшеница в Турция е под заплаха

   Тази седмица,  производителите на пшеница са обхванати от паника и страх за бъдещата реколта. Не много отдавна на територията на основните селскостопански райони на Турция, които се намират в центъра на страната, дойде дъждовния сезон, който толкова дълго време се очакваше от фермерите.

   Въпреки това, развитието на събитията остава заплашително за пшеничната реколта, тъй като валежите вече превишиха нивото на сезонна норма.  Проливните дъждове не са единствения проблем за производството пшеница тази година. Обилните валежи, съчетани с относително високата влажност на въздуха и високите температури, доведоха до появата на болест на пшеницата, като "жълта ръжда”,  причинена от pucinia striiformis.

   Това заболяване може да доведе до намаляване на добива на пшеницата с 40%. Особено жалко за земеделските производители е, че есенниците показаха голям потенциал за рекордна реколта, след благоприятната зима.

   Турция е крупен производител на пшеница в Близкия изток, но надвисналата опасност от намаление на реколтата, може да постави страната на едно ниво на производство с други страни от Изтока, които ежегодно внасят огромни количества зърно.

 

ZarnoBorsa15 Апр, 2011