Реколтата от пшеница в Турция може да е с 12% по-голяма

През тази година реколтата от пшеница в Турция може да нарасне с около 12%, в резултат на подобряване на метеорологичните условия  и помощта на правителството оказана на земеделските производители, пише сайта Hurriyet.  Това ще даде възможност на земеделските производители да се възстановят от сушата през миналата година, каза във вторник Мехди Екер - министър на земеделието.

 

Очакваният ръст на реколтата от пшеница - от 17,8 (2010 г) на 20 милиона тона,  показва решимостта на Турция  да остане на експортния пазар на пшеница. 

 

Малкото количество валежи, през последната година, принуди правителството да намали вносните мита на някои стоки, като например ориза, поради нарастващите цени на вътрешния пазар.

 

Министерството на земеделието отпусна 500 милиона турски лири (290 милиона долара) като заеми за изграждането на напоителни системи.

 

По данни на Министерството на земеделието сушата се наблюдава на всеки две десетилетия, а глобалната промяна на климата може само да засили това явление ", каза Екер.

 

Земеделските производители продължават да експериментират с устойчиви на суша сортове. Министерството продължава да се противопоставя на използването на генно -  модифицирани култури. Турското правителство подготвя закон, което може да позволи използването на генно - модифицирани култури в някои области на селското стопанство.

 

ZarnoBorsa30 Май, 2011