FАО смята, че световното производството на ориз ще се увеличи с три процента

   Рим: Световното проиизводство на ориз се очаква да нарасне до 480 милиона тона през 2011 г., или 3% повече от миналата година, благодарение на подобрените метеорологични условия, заявиха от FАО в понеделник. В доклада на FAO се казва, че това е една ранна, предварителна оценка на производството на ориз в световен мащаб, въз основа на очакваното въздействие на климатичния феномен Ла Ниня през следващите няколко месеца.

   От
FАО заявиха, че правителствата оказват помощ на сектора, за да бъде овладяна инфлацията при храните и осигуряването на дългосрочни доставки. "Основната част от увеличението се очаква от добрите реколти в Азия. Също така се очаква нарастване на производството в Европа, Океания, Латинска Америка и Карибския басейн. Очаква се малка промяна в производство в Африка, а негативни перспективи се очертават за Северна Америка”.

   Производството в Азия се прогнозира с 3-процентов ръст на 434 милиона тона, заради големите увеличения на площите в Китай и Индия и възстановяване на производството в Пакистан. Производството в Латинска Америка и Карибския басейн се очаква да нарасне с 9,2 на сто до 29,2 млн. тона, главно в резултат на силното възстановяване в южната част на континента.

   Перспективите остават положителни за Австралия, където производството може да достигне най-голямата реколта от 2006 г. насам. Положителни остават прогнозите за реколтите в Европейския съюз и Русия. Въпреки това,
FАО заявиха, че американските производители, както се очаква,  са планирали да отклонят площи от ориз, към по-печеливши култури, в резултат на което се чяаква около 15% спад на производството през следващия сезон.