Световните цени на зърното могат значително да паднат през второто тримесечие на 2012 г. - FAO

Главният икономист на FAO Abdolreza Abbassian смята, че през второто тримесечие на 2012 г. световните цени на зърното може да паднат значително, повлияни от увеличаване на производството в страни, основни производители и износители, както и поради натрупването на големи запаси. Намаляване на цените ще има, ако метеорологичните условия останат благоприятни.

 

През 2011 г. светът ожъна рекордна реколта на пшеница  - 700 млн тона. Според прогнозата на FAO, през текущата година производството ще намалее с 1,4%, но запасите ще останат на високо ниво.

 

Миналата година имаше добро търсене на фуражна пшеница, следствие на високите цени на царевицата. Очаква се, че през 2012 г. реколтата от царевица ще се увеличи, като по този начин ще намалее търсенето на фуражна пшеница.

 

През тази година, площите засяти с царевица в САЩ може да достигнат рекордно ниво, което ще увеличи реколтата.

 

Abbassian предполага, че загубата на реколти от царевица и соя в Южна Америка, следствие на сушата, ще доведе до увеличаване на посевите с пролетни култури в САЩ.

 

Освен това, посевите с царевица може да нараснат в Украйна,  свързано с очаквания за повишение на експортното търсене, предвид намаленото производство в Южна Америка.