Световното производство на пшеница през 2011 г. ще се увеличи - FAO

   Първата прогноза на FAO за световното производство на пшеница за 2011 г. е 676 милиона тона, с 3,4% по-голяма в сравнение с 2010 г. , но по-малка от реколти 2008 и 2009. За това съобщи на 23 март прес-службата на организацията.

  
"Посевите с пшеница в много страни са се увеличили или им предстоят да се  увеличат през тази година в отговор на високите цени. Очаква се също възстановяване на добивите в районите, засегнати от сушата през 2010 г., по-специално в Руската федерация ", - се казва в изявлението.

   В същото време, експерти на организацията смятат, че е твърде рано да се правят прогнози за общото производство на зърно тази година, тъй като основните обеми от фуражно зърно и ориз  още не са засети.

   По отношение на прогнозите за производството през миналата година в доклада на FAO се казва, че страните с ниски доходи и дефицит на храни,  са увеличили с 5,6% зърнопроизводство си през 2010 г.,  като това ще им позволи да  намалят вноса на зърно през 2010-2011.

   "Това най-вероятно няма да донесе много облекчение за тези страни, тъй като общата стойност на вноса на зърно се очаква да се увеличи с 20% поради по-високите цени в света" - се казва в доклада.

   Прогнозата на FAO за реколтата от зимна пшеница и фуражно зърно в Северна Африка през май-юни 2011 г., като цяло е благоприятна, с изключение на Тунис, където януарската суша подкопава надеждите за бързо възстановяване на производството на пшеница.

   В южната част на Африка, прогнозата за производството на основната реколта от царевица за 2011 г. изглежда благоприятна и относително ниските цени са допринесли за стабилизирането на стоковата безопастност. Рекордна реколта от царевица се очаква в Малави и Замбия. Въпреки това, в Южна Африка, най-големият производител в региона, се очаква рязък спад на производството от миналата година, поради намаляване на насажденията, в отговор на високото ниво на запасите и по-ниските цени на царевицата в началото на сеитбата.

   По отношение на Азия,  FAO прогнозира добра реколта от пшеница през 2011 г. в Индия и Пакистан. В Китай, перспективите за производството на пшеница остават неясни. В Казахстан още не е започнала сеитбата, но поради сегашните високи цени, обемът на засаждане се очаква да бъде сравнително висок за последните 2 години. Прогнозира се възстановяване на реколтата след сушата миналата година и може да се постигне значително увеличение на производствените обеми.

   В Южна Америка,  където сеитбената кампания започна отдавна, прогнозата за реколтата от царевица за 2011 г. остава неблагоприятна за Аржентина и Уругвай, заради продължителното сухо време, свързано с климатичната аномалия Ла Ниня. В Бразилия, наобратно, прогнозата е благоприятна след обилните валежи, които подобриха състоянието на почвата.