Снижението на ставките на океанския фрахт в света е изгодно за купувачите на пшеница

Според Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), през 2010 г  тонажа  на океанските плавателни съдове се увеличава със 7% -  в сравнение с предходната година. В сравнение с 2009,  корабите превозващи  насипни товари, се увеличават от 418 млн тона на 457 млн тона, или с  9% повече. През 2010 г флота от кораби за превоз на насипни товари, се увеличава с 13% - 830 нови кораби допълнително.

Строителство на нови кораби, по-тежкотоварни, е станало причина за намаляването на цените на океанския фрахт. Това е добра новина за купувачите на зърно, в резултат на която общата цена на зърното с фрахта за тях спада.

Според американското министерство на земеделието, през 2010 г средният размер на океанския фрахт по направление на северозападния бряг на Тихия океан - Япония е бил в размер на 36 щатски долара / тон. В момента тази цифра пада до  27  $ за тон, или 25% по-малко. Средната стойност на океанския фрахт от пристанище в Мексиканския залив до Япония, също е намалял с 6,4 щатски долара/тон през 2010 г,  до  16 $/тон в началото на 2011 година.

Значително намалява средната стойност на океанския фрахт от пристанищата на Мексиканския залив до Северна Африка и Нигерия. В сравнение с 2010 г средният размер на океанския фрахт до Египет спада с 22% до  34 $ / т. Средната стойност на океанския фрахт от пристанищата на Мексиканския залив за Нигерия намалява с 10% до  45 $ / т.

Предполага се, че търсенето на свободен тонаж няма да върви в крак с въвеждането в експлоатация на нови кораби. Според изчисления, през 2011 г  търсенето на свободен тонаж ще се увеличи с 5-6%, докато увеличението на океански флот ще е 16%.

По този начин, изобилието на свободен тонаж може да създаде много благоприятни условия за вносителите, които ще спестят значителни средства за превоза на товарите си.