Зърно Акценти

Застудяването в САЩ предизвиква безпокойство във фермерите. На голям риск е изложена зимната пшеница, защото снегът е малко или липсва. Очаква се температурите в Канзас и Небраска да спаднат под -20 градуса, а в Южна Дакота под -25 градуса.

- МЗ на Украйна прогнозира, че износът на зърно от страната през 2017/18 ще достигне 41 млн. тона. Риск за неизпълнението на прогнозата са логистичните проблеми свързани с недостиг на вагони. През 2016/17 износът е бил 43.9 млн. тона зърно. От началото на сезона до 21.12.2017 от Украйна са експортирани 20 млн. тона зърно.

- Състоянието на посевите от соя в Бразилия и Аржентина се оценява като добро. Сеитбата в Бразилия е завършена. Падналите валежи дават оптимизъм на фермерите. През следващите дни се очакват нови валежи. В Аржентина са засети 71% от планираните за соя площи, което е с 5% по-малко от предходната година. В добро състояние са и посевите от царевица.

- Застудяването в САЩ предизвиква безпокойство във фермерите. На голям риск е изложена зимната пшеница, защото снегът е малко или липсва. Очаква се температурите в Канзас и Небраска да спаднат под -20 градуса, а в Южна Дакота под -25 градуса. Такива те ще се задържат в следващите 10 дни.