Зимната пшеница в САЩ може да има ниско съдържание на протеин

Първите резултати от проверката качеството на твърдата пшеница от нова реколта в САЩ са потвърдили опасенията за ниско съдържание на протеин втора поредна година.

Според данни на Plains Grains Inc, която ежеседмично тества проби от пшеница, за първите 14 изследвания средното ниво на протеин се оказва 10.6%. През 2016г. протеинът в HRW е бил рекордно нисък – само 11.2%. Сега явно ще е още по-слаб показателя.

От Plains Grains Inc планират да направят 500 проби по време на кампанията и уточняват, че първите резултати може да не отразят правилно крайното ниво на протеин. За производство на качествено брашно ще се наложи смесване с по-скъпата пролетна пшеница.

Сега американските фермери завършват сеитбата на пролетната пшеница. Площите от тази пшеница няма да бъдат увеличавани, защото алтернативите като соя и царевица са по-рентабилни.

Според данни на USDA, в добро и отлично състояние в САЩ се намират 65% от посевите с царевица при 72% година по-рано. Към 28.05.2017г. в САЩ са засети 91% от планираните площи при 93% през миналата година и средно за последните пет години.

През изминалата седмица състоянието на посевите със зимна пшеница се влошава. В добро и отлично състояние се намират 50% от посевите при 52% седмица по-рано и 63% година по-рано.