Накратко

Япония е отменила търг за покупка на 120 000 тона фуражна пшеница и 200 000 тона фуражен ечемик с доставка до 30.11.2017 година.

Следващият търг ще се състои на 7.06.2017 година.

Китайските вносители са започнали отмяна на вече сключени договори за доставка на соя основно от Бразилия. През миналата седмица са отменени доставките на пет партиди, а още три партиди са препродадени в съседни страни. От началото на годината вносът на соя в Китай силно нарасна на фона на рекордната соева реколта в Бразилия и по-ниските цени. Същевременно от китайските държавни резерви са продадени голямо количество рапично масло. Високото предлагане на масла в Китай понижи вътрешните цени и повлия на преработвателите, които сега имат отрицателни маржове.

Правителството на Замбия не планира да отмени експортното мито на царевицата, което сега е 10%. Целта на властите е да се повиши преработката на царевица в страната, който отрасъл създава работни места, а Замбия ще изнася продукти произведени от царевица.

Мексико проучва възможностите за внос на зърно от Бразилия с цел понижаване зависимостта от импорт на американски продукти.

Южнокорейската компания MFG е обявила търг за покупка на 140 000 тона царевица с произволен произход и доставка през октомври.

В Аржентина започна тридневна стачка на инспекторите по качеството на зърното от службата Senasa.

През новия сезон вносът на мека пшеница в Испания ще достигне 5.53 млн. тона, което е с 850 000 тона повече от предходния сезон и с 1.35 млн. тона повече от прогнозата за текущия сезон.