Малайзия: През март запасите от палмово масло продължават да намаляват

Според данни на CIMB, през март 2017г запасите от палмово масло в Малайзия продължават да се понижават – този път с 2% спрямо предходния месец до 1.43 млн. тона. Спадът е обусловен от активния експорт на масло.

През месеца производството на палмово масло в страната нараства с 5% до 1.33 млн. тона, което е с 10% по-малко от средно годишното ниво за текущи период. Спадът се обяснява с наводняването на част от плантациите през февруари. В страната има и недостиг на работна ръка за своевременно прибиране на реколтата.

През месеца търсенето на палмово масло от Индия, Пакистан и ЕС остава високо. Ръстът на експорта за месеца е със 7%.

През следващите месеци се очаква спад на цената на продукта във връзка с нарастващото предлагане на соево масло в света.

ЕС е приел резолюция, която ще ограничи вноса на палмово масло. Около 46% от внасяното палмово масло в ЕС се използва за производство на биодизел. За производството на толкова палмово масло се използват около 10 млн. декара градини, които са засети на мястото на изсечени гори. До 2020г вносът на палмово масло в ЕС трябва да бъде само от екологично чисти райони. ЕС е втори по големина пазар на продукция от Малайзия. През 2016г в ЕС са внесени 2.059 млн. тона палмово масло от Малайзия, от което 30% е използвано за производство на биодизел.