През сезона износът на пшеница от Украйна наближава края си

Според информация от ПроАгро, експортът на пшеница от Украйна през януари достига 1.2 млн. тона, което е с 14% по-малко от предходния месец.

Въпреки факта, че традиционно през януари износът намалява, но през тази година е преодоляна границата от 1 млн. тона. Според предварителни данни през февруари износът достига 0.9 млн. тона в следствие изчерпване на запасите.

През първите осем месеца на сезона износът на пшеница от Украйна достига 13.6 млн. тона, което е с 1.7 млн. тона повече от предходния сезон. През цялата 2015 – 2016г от Украйна са изнесени 16.5 млн. тона пшеница. През текущата година експортният потенциал е 15 млн. тона. До края на сезона остава да бъдат експортирани 1.5 млн. тона пшеница, т.е. около 350 – 400 000 тона месечно.

Високите темпове на износ на пшеница през този сезон се дължат на Индия. Първоначалните оценки за импорта на пшеница в Индия бяха за 2 – 3 млн. тона, но до сега само от Украйна е закупена повече пшеница от това количество. Сега обаче тези доставки са спрели поради наближаващата жътва на пшеницата в Индия.

Въпреки това украинските търговци не виждат проблем за реализацията на останалата пшеница, защото количествата не са големи. На регионалния пазар няма и много конкуренти на украинската пшеница. Запасите в ЕС се изтощиха. В Русия има запаси, но транспортните разходи нарастват и конкурентоспособността на руското зърно намалява.

През последните два месеца на световния пазар излязоха новите реколти от пшеница в Аржентина и Австралия. Традиционно аржентинската пшеница заминава за Бразилия. Австралийската е конкурент на украинската само на пазара в Южна и Югоизточна Азия.   

За пазара в Северна Африка вече се счита, че е далеч от пренасищане. Само в Египет има недостиг на 2 млн. тона пшеница.

До края на сезона изненади не се очакват. Вероятно цената на пшеницата още малко ще се повиши и ще чакаме новата реколта.