Informa Economics повиши прогнозата си за реколтата от царевица в Бразилия

Анализатори от Informa Economics повишиха прогнозата си за реколтата от царевица в Бразилия през текущия сезон от 89 млн. тона на 91 млн. тона. За Аржентина прогнозата остава без промяна от 35.2 млн. тона.

През февруари 2017г износът на царевица от Бразилия достига 0.487 млн. тона, което е много под обичайното ниво. През февруари 2016г са били експортирани 5.37 млн. тона царевица.

Около 3 000 камиона превозващи соя са блокирани в разкаляни пътища в Бразилия. Целта им е да достигнат пристанищата, от където соята ще се експортира. Камионите са блокирани на шосе BR – 163 в южните части на страната. Това е единствения път за превоз на соя от щата Мато Гросо към пристанищните терминали на река Тапажос. Тежка техника помага за разчистване на задръстванията, но ефекта от нейната работа и минимален. Валежите ще продължат още поне 2 седмици.

В Аржентина 90% от ранните сеитби на соята се намират в добро състояние въпреки променливото време. Част от късните сеитби са в период на цъфтеж. През изминалата седмица валежите в страната се смятат като благоприятни за посевите, които се намират в стадий на формиране и изпълване на шушулките. На площите, които не са пострадали от наводнения се очакват високи добиви. Жътвата на соята ще започне след средата на март. От Зърнената борса в Буенос Айрес оставят прогнозата за реколтата от соя на ниво 54.8 млн. тона. През седмицата в Аржентина ще започне прибирането на новата реколта от царевица. Прогнозата остава без промяна от 37 млн. тона (+23% спрямо миналата година). Площите с културата са 49 млн. тона (+10.5 млн. декара).