IGC отново повиши прогнозата си за световното производство на зърно

IGC повиши прогнозата си за световното производство на зърно през текущия сезон с още 10 млн. тона, в т.ч. пшеница +3 млн. тона, царевица +3 млн. тона и ечемик. През ноември прогнозата беше повишена с +7 млн. тона.

В резултат на повишенията, реколтата ще се окаже рекордна за всички времена. През 2015 – 2016г реколтата от зърно в света е била 2,005 милиарда тона.

Световното потребление на зърно също ще бъде рекордно високо 2,062 милиарда тона (+6 млн. тона спрямо ноемврийската прогноза), в т.ч. за фуражни цели 917 млн. тона. Потреблението на пшеница ще бъде 738 млн. тона (+2), на царевица 1,028 милиарда тона (+2 млн. тона).

Световните запаси от зърно нарастват четвърта поредна година и в края на текущия сезон ще бъдат 507 млн. тона (+3 и +32), в т.ч. пшеница 235 млн. тона (0) и царевица 225 млн. тона (+1).

Перспективите пред бъдещата реколта от зимна пшеница в Северното полукълбо остават благоприятни. В САЩ рязко намаляват площите с пшеница, но в Индия нарастват. Така общата площ от пшеница ще бъде близка до тази от миналата година. Очаква се реколтата от пшеница през новия сезон да достигне 735 млн. тона, запазва се потреблението, което ще понижи минимално крайните запаси от културата.