Австралийската пшеница ще доминира на пазарите в Азия

През първата половина на 2017г австралийската пшеница вероятно ще доминира на пазарите в Азия в следствие на голямата реколта и оказвания натиск за спад на цените. Австралия е четвърти по големина износител на пшеница в света и през сезона ще прибере рекордните 33 млн. тона от културата при предходен рекорд от 29,9 млн. тона поставен преди пет години.

Експортният потенциал на австралийската пшеница ще достигне 24,5 млн. тона или с 52% повече от предходния сезон.

Австралия ще е принудена бързо да продава пшеницата си с цел да избегне директен сблъсък с износителите от Черноморски регион.

Сега цените на пшеницата в Австралия са по-ниски от миналата година. Цената на пшеницата кла APW със съдържание на протеин 10,5% е 199 USD/тон FOB Западна Австралия при 212 – 213 USD/тон през миналата година. Пшеницата клас ASW и протеин 9% е с цена 186 USD/тон FOB Западна Австралия при 200 USD/тон в Индонезия. Тези цени сега са с 5 – 10 USD/тон по-ниски от черноморската пшеница с протеин 11,5%. Обикновено пшеницата ASW е по-скъпа от черноморската като през миналата година разликата е била 10 – 15 USD/тон в полза на черноморската.

През ноември 2016г – януари 2017г са продадени над 800 000 тона пшеница ASW с доставка февруари – април в страните от Югоизточна Азия.

При тези обстоятелства се очаква австралийската пшеница да си върне пазарните позиции и да изтласка черноморската пшеница в Югоизточна Азия.