Обзор на пазара на зърно и маслодайни култури (30.03 - 05.04)

Зърнени култури

   Световните стокови борси реагираха на последната прогноза за производството на зърно на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) със значителен ръст на цените - USDA оцени запасите от царевица в САЩ в сезон 2010/11 на много ниско ниво.

   В същото време продължава да бъде голямо търсенето за внос на зърно от страна на Китай. Това развитие на събитията подкрепи цените и на пшеницата.    Запаситете на пшеница към момента в Европа също са незначителни.

   Така че сега динамиката на цените ще зависи от производството на зърно в света. В частност, Австралия даде прогноза за добро производство на зърно, но от САЩ и  Черноморския регион постъпват по-малко  положителни новини.

   Ще произведат ли Русия и Украйна през следващата пазарна година зърно за около 85 милиона тона (миналата година - 60 милиона тона) и около 45 милиона тона (миналата година - 40 милиона тона)  съответно, не е ясно.

 

Маслодайни семена

   На световните пазари на маслодайни семена за периода се наблюдават разнопосочни ценови тенденции. От една страна, цената на петрола  надхвърлила  $ 120 за барел, оказва положително въздействие върху пазара на растителни масла, от друга страна, очакванията за висока реколта от соя  в Бразилия и Аржентина не допринася за повишаване на цените.

   Колко соя ще произведат американските фермери, днес продължава да бъде обект на спекулации. Ето защо, в момента на пазара на соя се наблюдава несигурност.

   Европейският пазар на рапица по време на упоменатия период, също се характеризира с несигурност. На пазара има съобщения за по-ниска реколта от рапица в Източна Европа. Възможно е, производството на рапица в Източна Европа,  да не е достатъчно за обезпечаване на вноса в ЕС от около 3 млн. тона.

   В същото време,  световния пазар на слънчогледово масло остава слаб.