Пазар на зърно и маслодайни култури (16-22.03)

    В периода 16-22 март новините за земетресението и вълните цунами в Япония, продължават да оказват негативно влияние върху цените на зърнените и маслодайните култури.

Зърнени култури

   Новината за катастрофата в Япония, продължава да оказва отрицателно влияние върху световните цени на зърнените храни. Спекулативните капитали излизат от пазарите на селскостопански суровини.

   Курса на долара спрямо йената и еврото продължава да спада. Предвид факта, че търговията със селскостопански продукти се извършва главно на базата на щатския долар, се наблюдава тенденция на спад в цените на пазарите на фючърсните стокови борси. Въпреки това, в рамките на няколко дни, според експертите, има признаци за бързо възстановяване на пазарите.

Маслодайни семена

   Ситуацията в Япония оказа негативно въздействие върху пазарите на маслодайни култури. Както и от пазара на зърно, спекулантите бързо оттеглят капитали от пазарите, за което способства и несигурността по отношение на размера на посевите със соя в САЩ. Тези фактори оказват натиск на световните фючърсни борси.

   Тази тенденция е характерна и за маслодайните култури в Украйна и България. През седмицата цените на олио и слънчоглед паднаха. Засега не е ясно колко време ще продължи спада в цените.

   На световния пазар на слънчоглед въпреки това има дефицит. Според експерти, площите, засети със слънчоглед в Украйна през тази година ще бъдат 4,3-4,5 млн. хектара. Очакваното ниво на производство е около 7 млн. тона (предходната година – 6,5 милиона тона).

   Дефицит се наблюдава и на световния пазар на рапица.  Източна Германия и Полша са докладвали загуби при зимната рапица. В Украйна реколтата от рапица  за тази година може да достигне около 2 милиона тона (предходната година – 1,4 милиона тона).