Зърно и маслодайни култури: цени и тенденции (23.02 - 01.03)

За периода от 23февруари до 1 март, на световните пазари се наблюдават нестабилна ценова ситуация, която се характеризира с редица фактори, започващи с ръста на цената на петрола и завършващи с нестабилната политическа ситуация в Африка. Прогнозите за по-високи соеви реколти в основните страни-производителки намалиха цените на маслодайните култури.

Зърнени култури

През миналата седмица на световния пазар на зърно се наблюдава една нестабилна ситуация, характеризираща се със значителни ценови подскоци.

Основните фактори, които оказват влияние върху зърнения пазар, са следните:

- През последните няколко месеца на фючърсните стокови борси постъпи значително количество спекулативен капитал;

- Несигурността в Северна Африка, по-специално в Либия, внесе нестабилност на световните пазари;

- Докато зимата все още продължава, прогнозите за зърнореколтите през 2011 г. могат да се променят;

- Важна роля изигра и експортната политика на някои страни от Черноморския регион;

- Неопределеност относно нивото на търсене от Китай;

- Във връзка с растящите цени на петрола, търсенето на суровини за производство на биогорива, особено на царевица, нарасна значително;

- Значителните различия в предвижданията на световните запаси от зърно.

 

Маслодайни семена

Пазарите на маслодайни семена през периода се характеризираха с изключително висока волатилност. Пазарните фактори са подобни на тези, които влияят на пазарите на зърнени култури.

Прогнози за реколтата от соя в САЩ, Бразилия и Аржентина са все още високи и  поощряват трейдърите - спекуланти да продават  дългосрочните си позиции на фючърсните стокови борси в САЩ и ЕС.

От друга страна, цената на петрола надхвърли  110 $/барел и доведе до повишаването на цените на маслодайните култури. Във връзка с това, производството на биогорива от маслодайни култури отново е станало печелившо.

В резултат на това,  пазарната конюнктура води до намаляване на сегашните цени на соята. Цените на слънчогледово масло също намаляват.