САЩ – пазар на пшеницата.

Американското министерство на земеделието USDA намали запасите от пшеница в САЩ. Към 31 май запасите ще намалеят до 818 милиона бушела (22.26 милиона тона). Доклада на правителството показва спад в сравнение с прогнозата, направена през януари и в сравнение с  976 милиона бушела към същата дата на миналата година.

USDA намали оценката на световните запаси от пшеница на 177 770 000 тона, считано към 31 май, което е 0,1 процента под прогнозите от януари. Но като цяло, американското министерство на земеделието остави своите оценки за търсенето и предлагането на пшеница в САЩ без промяна във вчерашния си доклад.

"Повишаването на световното потребление намалява  запасите , като  дисбаланса между предлагането и търсенето ще продължи няколко години, което дава кураж на инвеститори да инвестират нови пари във фючърси на пшеницата", заяви изпълнителният вицепрезидент на Linn Group в Чикаго, Рой Хакабей.

В същото време, проблеми с реколтата от пшеница в Китай добавят нов тласък. Тежка суша вече е обхванала около 6,4 милиона хектара от зимната пшеница в осем важни провинции в Китай.
Фючърсите в сряда продължиха  изкачването до най-високата си точка от 30 месеца на световни пазари, с подкрепа от страна на пазара на царевица.