Goldman Sachs: цените може да се повишат над последните прогнози

Въпреки перспективата за по-високи нива на световните запаси, цените на зърнените култури се стабилизират. Стойността на земеделските продукти продължават да отразяват "съхраняващата се неопределеност" по отношение на нивото на запасите от старата реколта и производството през новата аграрна година, казват от Goldman Sachs Group Ink.

 

"В краткосрочен план, ние очакваме висока волатилност на цените, следствие на  несигурността по отношение на обема на предлагането", - казват експертите на банката. Според Goldman Sachs, не само волатилността ще се увеличи, но цените ще се покачват поради риска от дефицита на запаси. Нервността на пазара " вдигна цените над нивото, което ние прогнозирахме, изхождайки от перспективите за производството и добивите през 2011-2012 г." - казват представители на банката.

 

Все пак, Goldman Sachs продължават да се надяват за по-ниски цени на реколтата през  есента на тази година. Такива очаквания експертите свързват със сравнително благоприятните атмосферни условия, които предвиждат метеоролозите в следващите месеци.

 

Goldman Sachs продължават да смятат, че ценaта на пшеницата / обемната - на бушел / ще бъде по-висока от цената на царевицата. Цената на пшеницата, според последната прогноза на банката ще бъде  5,90 $ за бушел /217 $/т/ през следващите три месеца. През следващите шест месеца, пшеница може да достигне  6,00 $ /220 $/т/, а прогнозата за годината е за  6,20 $ за бушел /228 $/т/ . Цената на соята ще е   13,00 $ за бушел /478 $/т/ през следващите три месеца и  13,75 $ за бушел /505 $/т/ за следващите шест месеца до една година.

 

В последната си прогноза за следващите три месеца експертите на банката понижиха цената на царевицата на  5,90 $ за бушел /232 $/т/ . Предишната прогноза бе много по-висока -  8 $ за бушел /315 $/т/ . Прогнозата за следващите шест месеца е 5,75 $ на бушел /226 $/т/ ( 7,8 $ за бушел /307 $/т/ в предишния доклад). За година, експертите на Goldman Sachs смятат, че цената на царевицата ще е  5,7 $ на бушел /224 $/т/ , въпреки че според по-раните предположения е можело да достигне до 7 $ за бушел /276 $/т/ .