САЩ очакват по-нататъшно увеличение на търсенето на своята мека пшеница

Експортното търсене на американска пшеница през следващите месеци ще продължи да расте, а може би и общият износ на сезон 2011/12 от Щатите ще надхвърли последната прогноза на USDA – 26,54 млн. тона, смятат някои американски експерти. Нарастващият интерес към пшеницата от САЩ се свързва с ръста на цените на руската и украинската пшеница, както и със зимните логистични проблеми на черноморските страни.

 

На последните два египетски търга за пшеница (на държавния вносител GASC) спечели само американската (235 хил. тона).

 

Американски експерти отбелязват, че ценовата конюнктура сега е такава, че американската пшеница е по-достъпна и по-евтина алтернатива от американската царевица както в САЩ, така и на чуждите пазари.

 

Търсенето на мека бяла и червена пшеница от САЩ расте, въпреки високото ниво на предлагане на австралийската пшеница. Според февруарската прогнозата на USDA, общият износ на пшеница от САЩ през сезон 2011/12 ще бъде с 24% по-малък от миналия сезон. Но за меката бяла и червена пшеница се прогнозира сезонен ръст на износа от 10% и 19% съответно.

Перспективата за реколтата от зимна пшеница в САЩ се разглежда като благоприятна, въпреки недостатъчните валежи. Но сега това не е толкова страшно, решаващ за посевите ще е следващият месец.