Зърно Акценти 09.05.2024

Според прогноза на Cargill, през текущия сезон 2023/24 износът на царевица от Бразилия може да се понижи значително.

- Според прогноза на Cargill, през текущия сезон 2023/24 износът на царевица от Бразилия може да се понижи значително. При това положение Бразилия ще бъде изместена като първи износител на културата в света от САЩ. Бразилската царевица остава конкурентоспособна, но няма да има количества за по-голям експорт. Реколтата от царевица ще се понижи с 21 млн. тона спрямо 2022/23. Развитието на втората царевична реколта е добро и вече няма какво да и попречи да бъде получена нормална реколта. Според данни на Conab през сезона износът ще бъде 31 млн. тона /55 през 2022/23, когато е постигнат рекорд/. През април прогнозата на Conab за реколтата е била 111 млн. тона /-16% спрямо 2022/23/. В същото време Украйна почти изчерпа експортния се потенциал, като има за износ още около 1.5 млн. тона, което количество при настоящите темпове на износ е за 2 - 3 седмици. На пазара остава САЩ със значителни количества все още и БЪЛГАРИЯ с малко, но скъпа царевица, която да продаде при висока цена. Време е да изчакаме цена над 360 - 370 лв/тон. Бразилската царевица ще е на пазара през юли.

- Правителството на Китай за първи път одобри отглеждането на ГМ пшеница в страната. През 2023 властите одобриха отглеждането на ГМ царевица и соя.

- Предвид рекордно високата реколта от пшеница в Пакистан правителството е приело решение за намаление държавните покупки и през новия сезон те ще бъдат 2 млн. тона /5.6 година по-рано/. Цената на пшеницата, която ще изкупува държавата е над 350 USD/тон. Правителството изтъква аргумент за промяната високите запаси от вносна пшеница в страната. Фермерите веднага са започнали стачка, защото ще бъдат принудени да продават реколтата си по пазарни цени, а не по високи държавни ставки.

- Южнокорейската асоциация KFA е обявила търг за покупка на 69,000 тона фуражна царевица с произволен произход и доставка през август.