Ядем най-калпавия хляб в ЕС

Най-лошият хляб в Европа се консумира в България, категоричен е министър Мирослав Найденов. Той се закани да пребори проблема със стандарт за насъщния. Министърът бе категоричен още, че няма налице зърнен картел.

Няма по-голям от хляба! Явно има, и това са производителите му,

защото според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов българите консумираме най-калпавия самун в Европа.

Министърът пристигна днес във Варна, където се срещна с Асоциацията на зърнопроизводителите.

Преди години имаше 3 вида хляб, ама знаехме какво ядем. Сега има над 30 вида самуни, и то с лошо качество, коментира Найденов.

Той смята да пребори този проблем, като въведе стандарт за насъщния. Това ще стане след стартирането на работата на Агенцията за контрол на храните, допълни Мирослав Найденов.

Според министъра на земеделието и храните няма да има зърнена криза, както по Виденово време. Зърното ще стигне до новата реколта, закле се Найденов.

Категорично няма картелно споразумение от страна на зърнопроизводителите, отсече министърът.

Найденов коментира, че зърното е борсова стока, и ако някой се опитва по веригата да прави определени спекулации, това не са зърнопроизводители.

Mинистърът отхвърли и идеята, че е налице спекула в цената на зърното. В момента държавата не може да извърши интервенция на пазара, защото е предвидена процедура за интервенция само ако цената падне под 101 евро на тон, обясни Мирослав Найденов.