Пшеницата пада, въпреки опасенията за времето

Пшеничните котировки на CBOT  в сряда показаха спад на фона на масовата ликвидация на дълги позиции. Пшеницата затвори близо до долната граница на ценовия коридор, в който се намира в последно време, губейки повече от 2% от стойността си по време на търговската сесия.

Инвеститорите, които са решили да се намалят рисковете пренебрегнаха някои новини, които могат да дадат тласък за ръст котировките. Метеорологичните условия в САЩ продължават да будят безпокойство за състоянието на есенниците.

Пазарът преживява възможното намаляване на производството заради сушата, а в това време проливни дъждове заплашват да нарушат пролетната сеитба в северната част на Великите равнини.

От друга страна, в допълнение към ликвидиране на позициите, натиск върху цената на пшеницата оказа и прогнозата на анализаторите за подобряване на условията за есенниците в Канзас: експертите ни уверяват, че заплахата за пшеница намаля, след като дъждове напоиха посевите, понесли продължителна суша.

Някои анализатори твърдят, че трейдърите са твърде съсредоточени върху състоянието на световните запаси и в момента участниците в сектора не са изненадани от информацията за есенниците, така че практически пазара не получи поддръжка.

Царевицата показа обратната тенденция. Цената на зърно по близките контракти  нарасна, въпреки слабостта на съседните пазари. Безпокойството за безпрецедентния дефицит на запаси, подкрепи котировките.

Според анализатора Joel Karlin от Western Milling, сега пазара ще започне да се притеснява ако не за намаляване на посевите, то за ниски добиви.

Европейската пшеница поевтиня в сряда заради технически продажби. Фондовете, по думите на анализатори, са решили да пренасочат инвестиции към други стоки и в момента търсят най-подходящият вариант. Безпокойствата  за климатичните условия за реколтата в САЩ и Европа не успяха да окажат подкрепа на котировките.