Пшеницата се срива

   Втори ден подред зърнокотировките значително спадат. Пшеница затвори в четвъртък, устремена рязко надолу. На пазара започна да се говори, че дъждовете са довели дългоочаквано облекчение на посевите с пшеница в южните части на Великите равнини. Валежите охлаждат безпокойството на играчите за намаляване на запасите заради сушата.

   В ежеседмичният си доклад правителство посочи, че дъждовете са преминали над сухите земи на централната и източната територия на щата Оклахома. Земеделските стопани обаче се опасяват, че дъждовете са дошли твърде късно, за да се възстановят посевите.

   Анализаторите обаче не са съгласни: Според Chad Henderson от Prime Agricultural Consultants, и сега и по-късно,  валежите ще успокоят положението.

   Царевицата падна в четвъртък със стойността на дневния лимит, заради благоприятната метеорологична прогноза за посевите. Съгласно данните на  метеоролозите, по-сухото и топло време позволява на фермерите да възстановят нормалния ход на сеитбата. До сега сеитбата е била забавена, заради прекомерна влага и хлад.

   Анализатори смятат, че ситуацията все още е далеч от идеалното, тъй като почвата няма да може бързо да стане напълно годна за засяване.

   Масовата  продажба на контракти на стоковите пазари натисна  котировките надолу. На царевичният пазар са били продадени 22 хиляди контракта, твърдят трейдъри.