Пшеничното рали продължава

   Пшеницата на CBOT продължава да расте трета поредна сесия на фона на безпокойството  за сухото време, което може да намали световното предлагане  на зърно. Мнението на много играчи е, че в някои райони на Великите равнини, страдащи от липса на влага, част от посевите няма да могат да се възстановят от щетите, причинени от сушата.

    В Тексас, основен район за производство на зимна пшеница, експертите оценяват условията за съзряване на реколтата като "лоши и влошаващи се", каза Mark Welch , анализатор на зърнения  пазар от A&M Universitys Texas.

   Експерти смятат, че реколтата от пшеница в щата силно ще намалее и ще бъде едва една трета от нормалното производство.

   Анализаторите от Министерството на земеделието запазват перспективата за реколтата около два пъти по - голяма от експерта Mark Welch.

   Сушата продължава в районите на Великите равнини , в същото време метеорологичните условия в Китай и Западна Европа също заплашват пшеницата и това повишава цената и. Вниманието на експертите е съсредоточено върху състоянието на посевите в Северното полукълбо, след като метеорологичните условия рязко намалиха предлагането през миналата година. Пазарните слухове са, че дори и да дойдат дъждове, те няма да помогнат: вече ще е твърде късно да се възстановят посевите.

   Цената на царевицата по близките контракти падна заради осребряването им и прибиране на печалби, но в същото време  дългосрочните контракти продължават да  растат на фона на опасенията, че дъждът ще окаже негативно въздействие върху производството.

   Заради доста хладното време и високата влажност сеитбата през седмицата, се задържа в централно – западните райони на САЩ и северните части на Великите равнини. "Ние не сме в състояние да направим до 1 май нищо, на този етап" - така коментира сеитбата Mike Zuzolo, шеф на Global Commodity Analytics & Consulting.