Пшеницата пада заради слаб износ

   В сряда, пшеничните котировки в САЩ демонстрираха снижение след известен ръст по време на сесията. Според анализатори, на пазара не му беше достатъчна подкрепата на фундаменталните фактори, за да удържи цените от спада до двуседмичен минимум.

   От друга страна, търговците очакват, че сегашната цена на пшеницата ще  увеличи търсенето, особено на фона на по-скъпата царевица. Поради това някои играчи смятат, че на пазара му е необходимо такова ниво на цените, при което изобилните запаси от пшеница на по-ниски цени, да привлекат вниманието на повече клиенти.

   Прогнозата за времето за сряда се оказа благоприятна за посевите с червена, зимна пшеница. Можем да кажем, че подобряването на метеорологичните условия за посевите е предизвикал спад, съчетан със забавяне на износа.

   Царевица в сряда показва обратната тенденция. Пазарът нарасна поради продължаващите притеснения за ниските запаси. Покачващите се цени на суровия петрол, както и прекомерните валежи може да доведат до отлагане на началото на посевните работи и после самата работа ще бъде проблемна.

   Според анализатори, на пазара му е необходим известен спад, за да се запази  растящо търсене, което пък да попречи на твърде силно намаляване цената на царевицата.

   Възможността за получаване на голяма реколта тази година не е твърде висока, така че играчите старателно следят прогнозата за времето.