САЩ ще увеличат вноса на фуражна пшеница – експерт

  Според водещия анализатор на Macquarie Алекс Бос, през следващите месеци САЩ ще бъде принудена да внася фуражна пшеница, за да компенсира критичното снижение на запасите от царевица. Експертът смята, че най-вероятните доставчици на пшеница на пазара в САЩ, ще бъдат ЕС и Австралия, която през този сезон осезателно увеличи дела на производство на фуражна пшеница. Отбелязваме, че според последния доклад на американското министерство на земеделието, вътрешните запаси от царевица в САЩ са били далеч под очакванията на участниците на пазара, а потреблението на царевица продължава да нараства и достигна нов рекорд през първото тримесечие на тази година

   Заслужава да се отбележи, че експертът на Macquarie не споделя мнението на някои участници на пазара и анализатори (по-специално на експертите на аналитичната група Rabobank), според които, американските потребители ще компенсират липсата на царевица с увеличено потребление на американска мека пшеница.

   A. Бос е сигурен, че ценовата конюнктура на световния пазар на пшеница ще продължи да насърчава износа на американска мека пшеница, а заместването на царевицата ще дойде от внос на фуражна пшеница.

   Преди време Rabobank прогнозира, че намаляването на запасите от царевица в САЩ, ще доведат до това, че цените на царевицата на американския пазар към средата на тази година да достигнат нивото на цените на пшеницата.

   И докато САЩ остава основен световен износител на пшеница, вноса на това зърно през последните години постепенно се увеличава, така че рекорда бе подобрен преди два сезона, когато Щатите импортираха 3,5 милиона тона пшеница (предимно фуражна).