Пшеницата по-ниско от царевицата за първи път от 15 години насам

   Пшеничните котировки на CBOT завършиха търговската сесия във вторник с рязко понижение. Икономически тревоги са причината за масови разпродажби на пшенични договори. Играчите решиха да приберат печалби, следвайки тенденциите на пазара на  царевицата и суровия петрол.  Инвестиционните фондове са продали около 10 хиляди контракта на CBOT.

   Така, за първи път от 1996 г., пшеницата затвори по-ниско от царевицата. Въпреки това, играчите очакват да се възстанови обичайното положение, тъй като сегашното съотношение между цените ще накара производителите на фуражи да използват повече пшеница вместо царевица, твърдят анализатори.

   В допълнение, времето в района на Великите равнини в САЩ не престава да притеснява  търговците, докато сушата заплашва да намали производството на пшеница.

   Царевица тръгна надолу, заради прибиране на печалби след разпродажба, на фона на  понижаване на цената на суровия петрол. Промените в цените на петрола влияят върху цената на царевицата, тъй като от нея се прави етанол. Освен това, търговците смятат, че петролния пазар е с най-много влияние върху котировките на зърно.

   Играчите все още се надяват на положителна корекция при цената на царевицата, тъй като дори скорошното рязко увеличение на нейната цена, не  доведе до очакваното отслабване на търсенето.

   Пшеничните котировки в Европа във вторник,  затвориха с намаление, след като пазара получи нови сведения от Goldman Sachs: анализатори предполагат, че играчите ще започнат да затварят дългите позиции.