На света е необходима австралийската пшеница

Австралия ще е под натиск да експортира своята пшеница, която е по-некачествена до започване жътвата на царевица в САЩ.


Последните данни за запасите в страната, изнесени от Австралийското статистическо бюро показват, че в търговци и преработватели към края на м.Април има 5,9 млн. тона пшеница. Хлебната пшеница е около една трета от общия обем на пшеницата. Голяма част от хлебната пшеница се намира в Западна Австралия.
Австралия трябва да изнесе своите резерви от фуражна пшеница  през следващите 2-3 месеца, поради очакваната много добра реколта от царевица в САЩ. Богата реколта в САЩ ще окаже силно влияние върху фуражната пшеница.


Поради много доброто развитие на посевите от царевица в САЩ, през следващата 2012/2013 МГ се очаква изтласкване на пшеницата с ниско качество от царевицата в сферата на фуражната промишленост. През настоящата МГ, предвид ниските запаси от царевица и високата и цена, част от търсенето беше пренасочено към пшеницата като заместител на царевицата. Понижението на експортните количества на царевицата от САЩ, даде възможност за успешна реализация на фуражна пшеница от Австралия през последните 2 години. Австралия е изнесла допълнителни 4,5 млн. тона пшеница с ниско качество за Азия през 2011-2012 МГ.


В тази връзка Австралия се явява един от основните доставчици на зърно в света, особено при сътресения при реколтата в САЩ.
 

ZarnoBorsa13 Юни, 2012