ABARE: Рекордната световна реколта от пшеница понижава цените

 

През текущия сезон световното производство на пшеница ще достигне рекордните 750 млн. тона според последна прогноза на ABARE. Реколтата от културата в Австралия ще бъде 32,6 млн. тона.

 

Спрямо предходния сезон реколтата от пшеница нараства с 2% поради ръст на добивите в много от големите производителки в света освен ЕС и Китай.

 

Високите добиви и влажното време оказаха негативно влияние върху съдържанието на протеин в пшеницата в Северното полукълбо. В резултата на това голяма част от реколтите в Канада, Китай, Франция, Русия, Великобритания и други са с фуражни качества.

 

Световното потребление на пшеница нараства с 2% до 736 млн. тона. Голямото предлагане на фуражна пшеница потиска цената и през този сезон. Потреблението на фуражна пшеница в света ще бъде с втори по величина показател в историята.

 

Индикативната цена на американската твърда пшеница HRW клас 2 в пристанища от Мексикански залив намалява с 14% до 182 USD/тон. Разликата в цените на мелничарска и фуражна пшеници ще нараства.

 

Световната търговия с пшеница през сезона остава без промяна спрямо предходната МГ.

 

Благодарение на рекордната реколта, експортът на пшеница нараства до 22 млн. тона (+42%).

 

Крайните запаси от пшеница в света ще достигнат рекордните 235 млн. тона, което е с 6% повече от предходната година. Запасите от пшеница в най-големите износителки нарастват четвърта поредна година и в края на текущия сезон ще се увеличат с нови 14%.

ZarnoBorsa14 Дек, 2016