Цените на рапицата се стабилизират под влияние на природните условия

През седмицата борсовите котировки на рапицата се повишиха под натиска на природните условия, въпреки снижението на цените на наличния пазар, където нефта оказа голямо влияние.


Основната причина за стабилизирането на фючърсните цени бяха лошите метеорологични условия в Канада и Австралия, които са най-големите производители на рапица и канола /вид рапица/ в света.


През седмицата в Канада се наблюдаваха застудявания, които се отразиха негативно на маслените култури. По данни от фермерите това няма да се отрази отрицателно на възможностите за постигане на рекордна реколта от пролетна рапица. По данни на USDA производството на канола ще бъде 15,4 млн. тона през 2012/2013 МГ.


В Австралия времето също „подгрява” пазарите и по-точно европейските, защото ЕС е основен вносител на австралийска канола. На територията на Западна Австралия, където се произвежда около 40% от рапицата в страната, преобладава сухо и топло време, което силно влошава състоянието на посевите.


За периода августовските контракти на рапицата на Парижката стокова борса се понижиха със 7,25 USD/тон и достигнаха 588,39 USD/тон. Снижението на цените е свързано със засилването на американската валута спрямо еврото.


Гореизброените обстоятелства, съчетани със засиления интерес на Китай към внос на рапица ще поддържат цените на високи нива, дори и в случай на слабо представяне на нефта през следващите месеци.
 

ZarnoBorsa07 Юни, 2012