IGC рязко намали прогнозата за крайните запаси от пшеница на сезон 2012/13

Международният съвет по зърното (IGC) в майският си доклад намали прогнозата за световното производство на пшеница през сезон 2012/13 с 5 млн. тона до 671 млн. тона (спрямо априлската си прогноза), а това е с 24 млн. тона по-малко от оценката за сезон 2011/12. Причината за преразглеждането на прогнозата са очакванията за по-ниски реколти в ЕС, Русия и Мароко.


По-високото от очакваното по-рано фуражно потребление на пшеница ще повиши общото световно потребление на пшеница с 1 млн. тона (спрямо априлската прогноза) до 136 млн. тона (143 млн. през текущия сезон).

Прогнозата за световните крайни запаси от пшеница на сезон 2012/13 е намалена с 15 млн. тона до 191 млн. тона (спрямо априлската прогноза) и с 11 млн. тона по-малко от текущия сезон.

Крайните запаси от пшеница при водещите износители (Аржентина, Австралия, ЕС, Канада, Казахстан, Русия, Украйна, САЩ), може да намалеят с 8 млн. тона до 62 млн. тона (спрямо априлската прогноза) и ще са с 9 млн. тона по-малко от текущия сезон.

Прогнозата за световната търговия на пшеница е намалена със 7 млн. тона до 136 млн. тона, поради очакваното намаление на импорта на фуражна пшеница.

Делът на износа от черноморските страни ще намалее в сравнение с текущия сезон.

Малко увеличение на експорта се очаква за Аржентина и страните от ЕС.

Основният ръст на износа ще е за сметка на САЩ.