Египет активно договаря нови канали за доставка на пшеница

Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, разглежда грузинското пристанище Поти като допълнителен пункт за износ на казахстанска пшеница.

 

По изявление на официални лица от Грузия, през годината може да бъде завършена модернизацията на пристанището, която ще позволи да се приемат съдове тип Panamax. Това е едно от условията в търговете, организирани от GASC.

 

Номани Номани /представител на GASC/, заедно с представители на морската администрация на Египет са посетили Грузия, където са обсъждали износа през пристанище Поти.

 

Номани Номани е съобщил, че през следващите два месеца пристанище Поти ще бъде оборудвано за приемане на съдове тип Handysize, което ще позволи транспортиране на пшеница с обем 24-30 хил. тона за частни египетски купувачи.

 

Египет е добавил Полша в списъка с доставчици на пшеница по линия на държавната компания GASC. По думи на Номани Номани качеството на полската пшеница е близко до това на германската.

 

Решението е взето по-скоро с цел психологически натиск върху големите износители на пшеница за Египет – Русия, Украйна, САЩ и Франция, с цел снижаване на експортните цени. Полша едва ли ще има потенциал да бъде сериозен конкурент при доставки за Египет. Страната очаква снижаване производството на пшеница с 22%, до 7.3 млн. тона през 2012 година.

 

Настоящата активност от страна на Египет показва, че скоро ще бъдат обявени нови търгове за доставка на пшеница, което ще стане успоредно с началото на новата жътвена кампания в черноморския регион.

ZarnoBorsa05 Юни, 2012