Покачващите се цени на тайландския ориз ще доведат до ръст на инфлацията при храните в азиатските страни

Информацията, че Тайланд възнамерява да увеличи цената на ориза, изтече на световния пазар преди доста време.

 

Покачващите се цени на ориза в азиатската страна е следствие на плановете на правителството да подобри условията на живот и условията на труд на производителите на ориз в Тайланд. Първата жена премиер в историята на Тайланд Йинглук Чинавата,  преди изборите обеща да повиши доходите в селските райони чрез увеличаване на цените на ориза, тъй като тя е основна износна земеделска култура на страната.

 

Експертите твърдят обаче, че останалата част от Азия ще трябва горчиво да плати за предизборните обещания на премиера на Тайланд. Йинглук Чинавата обяви, че правителството възнамерява да изкупи ориза от фермерите на цена от 15 000 бата на тон по време на жътва, която започва през ноември.

 

Текущите пазарни цени на ориз са 9000 бата на тон. Ръста на покупните цени в Тайланд може да доведе до инфлация при храните в азиатския регион. Потреблението на ориз в азиатските страни е 87% от световното потребление, а Тайланд е най-големият износител на ориз в региона и в света като цяло.

 

Миналата година, износната цена на ориза от Тайланд нарасна с 22% до 582 долара за тон - най-високата стойност от февруари 2010 година. Според експертите, експортните цени на тайландския ориз може да нараснат до 700 $/тон към декември тази година, съобщава ИА "Казах-зерно".

 

Според «Rabobank Groep NV", процентът на инфлацията на храните средно за Азия, ще достигне повече от 30%, в частност за ориза - 9,4% във Филипините, в Индонезия 4,7% и 2,9% в Тайланд. Общо за десет азиатски страни нивото на инфлация при храните ще нарасне над десетгодишното средно ниво.

 

В практиката на Тайланд има една подобна ситуация през 2008 г., когато правителството увеличи обема на покупките на ориз до 5,4 млн. тона и цените  нараснаха до рекордните 17 000 бата за тон през април тази година. Износните цени на ориза достигнаха безпрецедентното ниво от 1038 долара за тон.

ZarnoBorsa22 Авг, 2011