Тайландските износители на ориз се прехвърлят във Виетнам

В Тайланд нарастват цените на ориза, което може да доведе до рязко намаляване на износа. Установените от тайландското правителство нови цени  силно изплашиха родните износители и те вече търсят възможности за експорт от Камбоджа или Виетнам. Цената, както се очакваше нарасна доста, което несъмнено е изгодно за фермерите, но е абсолютно неизгодно за износителите.

 

Правителството твърди, че държавното изкупуване по новата цена  се очаква да започне не по-рано от ноември, но цените се покачват в момента и нарастват с всяка седмица. Основните големи износители, просто не могат да купуват роден ориз и вече отвориха свои офиси в Мианмар, Камбоджа и Виетнам, за да купуват ориз свободно от там и да го изнасят към Европа на прилична цена.

 

 Важно е да се отбележи, че тази седмица правителството на Мианмар /Бирма/ е намалило износното мито от 10% на 7%. Експерти смятат, че такова намаляване на експортното мито ще доведе до бум в износа на ориз. Много анализатори прогнозират увеличение с 20% на доставките на ориз на световните пазари тази година от азиатските страни, които ще достигнат  повече от 500 хиляди тона.

 

В тази ситуация, износителите прогнозират спад в приходите на Тайланд от експорта с повече от 2 милиарда долара.

 

ZarnoBorsa29 Юли, 2011