Цената на ориза може да поскъпне два пъти

Цената на ориза в Тайланд, един от най-големите доставчици на ориз на световния пазар, може да се повиши с 56% до края на тази година.

 

Относно мерките за подкрепа на тайландски фермери днес съобщава Bloomberg. Агенцията посочва, че след изборната победа на първата жена-премиер на Тайланд Йинглак Чинават, цената на тайландския ориз сорт B поскъпна със 7,3%  на борсата  до 519 долара / тон (данни от 29 юни).

 

Според прогнозата на Вичай Сринавакула, вице-президент на Thai Rice Mills Association, цената на ориза ще се увеличи до  830 $/тон, до края на тази година. Според анкетираните от Bloomberg производители и износители, до края на годината ориза може да поскъпне до 810 $/тон.

 

Освен това, някои участници на пазара смятат, че сега износителите на ориз временно ще спрат сключването на договори за доставки, в очакване на мерките за подпомагане на производителите на ориз, за които бе съобщено по-рано.

 

Тайландския ориз държи 30% от световния износ. Основният конкурент на тайландския е виетнамския - който теоретично би могъл да бъде по-евтин. Но експертите смятат, че в случай на увеличение на цената за тайландския ориз, останалите производители също ще повишат техните цени.

 

ZarnoBorsa07 Юли, 2011